Vláda odsúhlasila budúcoročný štátny rozpočet bez odobrenia ministrov SMK

Bratislava 14. októbra (TASR) – Vláda SR dnes odsúhlasila budúcoročný štátny rozpočet bez odobrenia ministrov SMK so schodkom celého okruhu verejných financií na úrovni 3,9 % HDP.

Pre TASR to potvrdil poradca ministra financií Peter Papanek s tým, že dorovnanie priamych agrárnych platieb Európskej únie z vlastného slovenského rozpočtu zostava na 50-% úrovni priemeru farmárov spoločenstva. Práve SMK chcela tieto platby dostať až na 55-% úroveň. Dnes pri záverečnom hlasovaní o rozpočte sa ministri tejto strany zdržali hlasovania a jej minister životného prostredia László Miklós bol dokonca proti.

V zmysle utorňajšej dohody medzi ministrami hospodárstva a financií sa 300 miliónov Sk, ktoré mali byť presunuté na investičné stimuly, vracia do rezervy vlády. Teraz sa tieto zdroje môžu využiť aj na pôvodne uvažované posilnenie budúcoročného rastu platov vo verejnej sfére nie o 5 ale až o 7 %.

Tak SMK ako aj strana ministra hospodárstva ANO však už naznačili, že v parlamente sa chcú k novým dodatočným výdavkom na priame platby i investičné stimuly ešte vrátiť. Minister hospodárstva Pavel Rusko už avizoval snahu o zvýšenie schodku až na 4 % HDP.

Štátny rozpočet na rok 2004 po odsúhlasení vo vláde zatiaľ ráta s celkovými príjmami v objeme 250 miliárd Sk a výdavkami 309,6 miliardy Sk. Schodok rozpočtu tak predstavuje 59,6 miliardy Sk. Schodok celého okruhu verejných financií po zarátaní očakávaných prebytkov v hospodárení Sociálnej poisťovne, FNM a iných štátnych fondov predstavuje 50,3 miliardy Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy