Nemecko v auguste po 11 rokoch na špičke celosvetového vývozu

Berlín, 14. októbra (TASR) – Nemecká ekonomika v auguste prvýkrát za 11 rokov vyviezla viac ako ktorákoľvek iná krajina na svete. Informuje o tom internetové vydanie denníka Financial Times Deutschland.

Augustový objem nemeckého vývozu predstavoval v prepočte 62 miliárd USD, čo je o 7 % väčšia hodnota ako hodnota vývozu z USA. Tretí najväčší export má Japonsko.

Nemecko stratilo svoju vedúcu pozíciu v globálnom zahraničnom obchode po zjednotení v roku 1991. Podiel nemeckého vývozu na svetovom trhu, ktorý po zjednotení klesol na 9 %, by sa mal v tomto roku zotaviť na viac ako 10 %, nad úroveň podielu USA.

Povzbudivý vývoj nemeckého zahraničného obchodu podľa ekonómov je predovšetkým v úspore nákladov, a to najmä výrazný pokles mzdových nákladov. Nemecké firmy si zlepšili svoju pozíciu hlavne v rámci eurozóny.

Nemecko profituje aj z toho, že je silne zastúpené na robustne rastúcich trhoch, predovšetkým v strednej a východnej Európe. Do východnej Európy Nemecko momentálne exportuje viac ako do USA. Podľa Spolkového zväzu nemeckého priemyslu zahraničný obchod s kandidátskymi krajinami Európskej únie stúpol o 6 %. Do východnej Európy Nemecko vyváža najmä strojárske zariadenia, technológie i potraviny. Predaj nemeckých automobilov vo východnej Európe stúpol v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka o 17 %.

Vo vývoze strojárskych výrobkov 19-% podiel Nemecka jednoznačne prevyšuje 14,9-% podiel USA a 12,2-% podiel Japonska.

Súvisiace články

Aktuálne správy