Poľsko plánuje skorý začiatok rokovaní s ECB o vstupe do ERM-2

Varšava 13. októbra (TASR) – Poľsko plánuje skorý začiatok rokovaní s Európskou centrálnou bankou (ECB) o jeho vstupe do kurzového mechanizmu ERM-2 a následného prijatia eura. Uviedol to dnes poľský minister financií Andrzej Raczko.

Všeobecne sa očakáva, že Poľsko zaujme stratégiu pomalého vstupu do ERM-2 na rozdiel od Maďarska, ktoré už začalo rokovania s ECB ohľadom plánovaného vstupu do ERM-2 už v budúcom roku. Poľsko by nemalo vstúpiť do kurzového mechanizmu najmenej do roku 2005, čím chce zabezpečiť, aby domáca mena zlotý nebola v povinnom kurzovom mechanizme dlhšie ako požadované 2 roky.

Podľa Raczka je skoré začatie rokovaní s ECB bez ohľadu na dátum vstupu do ERM-2 prospešné pre obidve strany. Raczko potvrdil pozíciu Poľska, ktoré má záujem na zámene domácej meny za euro až po splnení všetkých kritérií vstupu do eurozóny.

Hlavným problémom rokovaní bude podľa Raczka otázka parity, pod ktorou bude zlotý viazaný na euro ako aj rozšírenie rozpätia, na základe ktoré bude môcť zlotý kolísať okolo centrálneho kurzu.

Poľsko sa obáva, že príliš úzke rozpätie by spôsobilo špekulatívne útoky na jeho voľne plávajúcu menu a zdôraznilo, že za priaznivé považuje fluktuačné pásmo +/- 15 percent. Informovala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy