Rast ekonomiky v eurozóne sa v 2. štvrťroku spomalil o 0,1 %

Brusel 9. októbra (TASR) – Rast ekonomiky v eurozóne sa v 2. štvrťroku spomalil o 0,1 %. Napriek tomu stále prevláda názor, že v 2. polroku 2003 dôjde k opačnému pohybu.

Štatistický úrad Eurostat potvrdil svoju septembrovú prognózu, podľa ktorej hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny klesne v 2. štvrťroku oproti tomu predošlému o spomínané 0,1 %, avšak v medziročnom porovnaní vzrastie o 0,2 %.

Pre 3. štvrťrok predpovedá Európska komisia (EK) posilnenie európskej ekonomiky maximálne o 0,4 %, pripúšťa však aj možnosť nulového rastu. V poslednom kvartáli by mala nabrať rýchlosť na 0,2 až 0,6 %.

Priaznivé odhady sa zakladajú na posilnení domácej spotrebiteľskej dôvery ako aj na vonkajších faktoroch, napríklad na raste spracovateľského indexu v USA, uvádza v najnovšom vyhlásení EK.

Klesajúce HDP postihlo v sledovanom období 6 štátov EÚ – Belgicko, Dánsko, Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Naopak, najrýchlejšou rastúcou ekonomikou sa mohlo pochváliť Španielsko s 0,7-% expanziou.

Naproti tomu USA dosiahlo v uplynulom štvrťroku nárast ekonomiky o 0,8 % a Japonsko o 1 %. Posledné oslabenie európskeho hospodárstva sa datuje k poslednému kvartálu 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy