Orbánove sľuby: Maďari budú mať lacnejšie energie, aj za cenu sporu s EÚ

, ČTK Foto:SITA

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes občanom sľúbil lacnejšie energie, a to aj za cenu sporu s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra DPA. Orbán vo svojom parlamentnom prejave, ktorý urobil dva mesiace pred voľbami, tiež zdôraznil, že krajina dokončila rekonštrukciu a miesto "beznádejných pomerov" má opäť budúcnosť.

"Rok 2014 bude rokom boja proti cenám energií," povedal Orbán poslancom. Dodal, že kvôli tomu očakáva problémy s Bruselom a že chce dodávateľom energií, ktorí majú na únijnej byrokracii veľký vplyv, "šliapnuť na kurie oko".

Maďarsko chce zriadiť štátneho neziskového poskytovateľa energetických služieb, čo má podľa Orbána zaručiť najnižšie ceny v Európe. Do 1. apríla tohto roku by mala cena zemného plynu klesnúť o 6,5 percenta, od septembra bude o 5,7 percenta lacnejšie elektrická energia a od októbra majú Maďari o 3,3 percenta menej platiť za diaľkové vykurovanie.

Orbán vo svojom prejave kritizoval predchádzajúcu socialistickú vládu, ktorá krajinu viedla pred rokom 2010. Potom sa po drvivom víťazstve vo voľbách ujal moci Orbán, ktorý sa v parlamente môže oprieť o pohodlnú ústavnú väčšinu. Vďaka značnej parlamentnej prevahe presadil Orbánov Zväz mladých demokratov (Fidesz) zmenu ústavy a ďalších kľúčových zákonov. Mnohé zmeny kritizovala nielen opozícia, ale aj Európska únia. Orbán však kritiku odmieta a tvrdí, že všetky úpravy naopak demokraciu posilnili.

Nové voľby sú vypísané na 6. apríla. Podľa prieskumov verejnej mienky vo voľbách opäť hladko zvíťazí Fidesz, nemusí už ale udržať doterajšiu dvojtretinovú väčšinu. Novinkou parlamentných volieb bude reformované jednokomorové Národné zhromaždenie, kde sa počet členov zníži z doterajších 386 na 199 poslancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy