Cena WTI sa po pondelkovom poklese pohybuje pod 97 USD/barel

Cena ropy dnes zaznamenala len mierne zmeny po pondelkovom (3.2.) poklese, kedy trhy zareagovali na nepriaznivé informácie o vývoji vo výrobnom sektore USA. Horšie než očakávané výsledky aktivity výrobného sektora naznačujú, že dopyt po rope bude pravdepodobne obmedzený. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci vzrástla do 09.30 h SEČ v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 19 centov na 96,62 USD (71,58 eura) za barel (159 litrov). V pondelok cena WTI klesla o 1,06 USD na 96,43 USD/barel po tom, ako z USA prišla informácia, že rast aktivity výrobného sektora zaznamenal v januári prudké spomalenie. Inštitút pre riadenie zásob (ISM) uviedol, že jeho index nákupných manažérov pre výrobný sektor klesol v januári na 51,3 bodu z decembrovej úrovne 56,5 bodu. To je najnižšia hodnota od mája minulého roka, keď hodnota indexu dosiahla 50 bodov. Slabý rast výrobného sektora naznačuje, že dopyt po energiách nebude rásť takým tempom, ako sa pôvodne čakalo.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes prakticky stagnovala, keď dosiahla 106,05 USD/barel. V porovnaní s hodnotou na záver pondelkového obchodovania to znamená rast len o 1 cent.

Súvisiace články

Aktuálne správy