Pri ružomberskom úseku D1 stavbári namietajú voči krokom diaľničiarov

Bratislava 18. marca (TASR) – V prípade súťaže na výstavbu ružomberskej diaľnice sa stavbári obrátili na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Úrad pre TASR potvrdil, že pri tendri na výstavbu úseku D1 z Hubovej po Ivachnovú eviduje nové námietky.
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) prijala v súťaži na výstavbu tejto časti D1 ponuku až štvrtého najlacnejšieho uchádzača v poradí, a to od spoločnosti Váhostav-SK. „Váhostav– SK navrhla za výstavbu úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová zmluvnú cenu na úrovni 227,26 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty,“ spresnil pre TASR hovorca firmy Rastislav Paďha.
Predchádzajúce ponuky spoločnosti Hant či Inžinierskych stavieb Košice zo súťaže vypadli. Obidve firmy verejné obstarávanie v súčasnosti nechcú komentovať. Či teda namieta na ÚVO napríklad jedna z nich, zatiaľ jasné nie je. Najlacnejšiu ponuku v súťaži predložil Hant, a to 207 miliónov eur. Štátna expertíza pritom odhadovala, že stavebné náklady na tento úsek D1 dosiahnu 507,6 milióna eur.
NDS otvorila obálky s ponukami uchádzačov na túto časť D1 ešte v marci minulého roka. Pre predchádzajúce námietky firiem, ale aj náročné vyhodnocovanie ponúk sa však tender doteraz neuzavrel.
Úsek D1 z Hubovej po Ivachnovú je dlhý 15,3 kilometra. Jeho súčasťou je aj dvojkilometrový tunel Čebrať. Cesta by po dokončení mala pomôcť najmä mestu Ružomberok odľahčiť nápor áut. Diaľnica má byť financovaná z eurofondov, z Operačného programu Doprava. Stavba by sa mala podľa odhadov dokončiť za tri roky. Úsekmi cesty I. triedy, ktorá v súčasnosti nahrádza túto časť diaľnice, prechádza denne 16.000 až 24.000 áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy