Regióny sú proti rýchlej zmene zákona o cestovnom ruchu

Zástupcovia ôsmich samosprávnych krajov a riaditelia štyroch krajských organizácií cestovného ruchu sa zhodli, že zákon je v praxi príliš krátko na to, aby v novele bolo možné postihnúť všetky kritické body jeho implementácie.

Regióny sú proti unáhlenej novelizácii zákona o cestovnom ruchu. K tomuto záveru dospeli odborní pracovníci pre cestovný ruch z ôsmich slovenských samosprávnych krajov, ktorí sa 11. a 12. marca stretli v Košiciach s predstaviteľmi Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR). Na dvojdňovom pracovnom rokovaní hovorili o aktuálnych otázkach rozvoja cestovného ruchu. Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková.

Zástupcovia ôsmich samosprávnych krajov a riaditelia štyroch krajských organizácií cestovného ruchu – Turizmus regiónu Bratislava, Žilinský turistický kraj, Krajská organizácie cestovného ruchu Košický kraj a Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, hovorili s generálnou riaditeľkou sekcie cestovného ruchu MDVRR SR Ivanou Magátovou a pracovníkmi Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) predovšetkým o prvých skúsenostiach s uplatňovaním zákona o podpore cestovného ruchu. Členovia pracovnej skupiny sa zhodli na tom, že sú zásadne proti unáhlenej novelizácii zákona č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu. Dôvodom je skutočnosť, že zákon je v praxi príliš krátko na to, aby v novele bolo možné postihnúť všetky kritické body jeho implementácie. Organizácie cestovného ruchu môžu napríklad kapitálové prostriedky zo štátnej dotácie na rok 2012 použiť až do novembra 2013, no dovtedy by sa už mal zákon meniť.

Pracovná skupina a krajské organizácie žiadajú Sekciu cestovného ruchu MDVRR o hľadanie možností v dvoch hlavných oblastiach. Prvou je financovanie úloh prenesených na vyššie územné celky, ktoré sú formulované v Národnej stratégii rozvoja cyklodopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike. Druhou oblasťou je podpora cestovného ruchu prostredníctvom operačných programov v budúcom programovacom období.

Súvisiace články

Aktuálne správy