Rast nezamestnanosti v eurozóne stlačil cenu WTI pod 93 USD/barel

Bangkok 9. januára (TASR) – Cena americkej ropy WTI klesla dnes pod 93 USD za barel (159 litrov) potom, ako trhy zareagovali na najnovšie nepriaznivé informácie o nezamestnanosti v eurozóne. Tá sa podľa európskeho štatistického úradu Eurostat zvýšila v novembri na 11,8 % z októbrovej úrovne 11,7 %, čo je najvyššia miera nezamestnanosti od zavedenia eura v roku 1999. Informovala o tom agentúra AP.
Náladu na trhoch nepodporili ani správy o priemyselných objednávkach v Nemecku, ktoré v novembri klesli viac než sa čakalo. Najsilnejšia ekonomika eurozóny zároveň zaznamenala aj výrazný pokles exportu.
"Neistota v súvislosti s vyhliadkami dopytu po komoditách bude pretrvávať aj najbližších 12 mesiacov, keďže slabá ekonomika bude aj naďalej obmedzovať dopyt, a to najmä v Európe," povedal Michael Hewson zo spoločnosti CMC Markets.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári klesla na poludnie v Bangkoku v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 19 centov na 92,96 USD (71,04 eura) za barel. Utorkové obchodovanie uzatvorila WTI na úrovni 93,15 USD/barel, čo znamenalo pokles o 4 centy. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 12 centov na 111,82 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy