Ceny ropy v závere obchodného týždňa klesli o viac ako 1 %

New York 22. decembra (TASR) – Ceny ropy v závere obchodného týždňa klesli o viac ako 1 %. Komodita tak zmazala zisky z predchádzajúcich dní. Na príčine sú obavy, že americkým politikom sa do konca roka nepodarí vyriešiť rozpočtovú krízu. Informuje o tom agentúra Reuters.
Predseda americkej Snemovne reprezentantov, republikán John Boehner, totiž odvolal hlasovanie o takzvanom pláne B, ktorý mal odvrátiť fiškálnu krízu, keď zistil, že nemá dostatočnú podporu ani medzi republikánskymi zákonodarcami. Kongresmani sa pritom už rozišli na vianočné sviatky.
Najnovší vývoj tak opäť skomplikoval rokovania o rozpočte a posunul krajinu bližšie k fiškálnemu útesu. Ak opoziční republikáni a prezident Barack Obama nenájdu kompromisné riešenie, v USA vstúpi od 1. januára do platnosti súbor opatrení v podobe výdavkových škrtov a rušenia daňových úľav v celkovej výške až 600 miliárd USD (454,23 miliardy eur).
Po stiahnutí plánu B, podľa ktorého by sa daňové úľavy zrušili len pre Američanov zarábajúcich ročne viac ako 1 milión USD, Boehner posunul riešenie problému na demokratov.
Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári na konci týždňa zlacnel o 1,23 USD alebo 1,1 % a obchodovanie uzavrel pri cene 108,97 USD.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 1,47 USD alebo 1,6 % na 88,66 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy