Vláda by mala urýchlene predložiť systém výplat dôchodkov z 2. piliera

Bratislava 4. októbra (TASR) – Opozičná strana Most-Híd vyzýva vládu SR na urýchlené predloženie anuitnej novely, teda legislatívnej úpravy o systéme vyplácania dôchodkov z druhého piliera. "Za tri mesiace sa dá takáto novele pripraviť," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda strany Ivan Švejna.
Upozorňuje na to v čase, keď je otvorený druhý pilier a ľudia majú možnosť sa dobrovoľne rozhodnúť o vstupe či výstupe z neho. Podľa neho by totiž Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR malo legislatívu predstaviť ešte pred jeho opätovným uzatvorením od začiatku budúceho roka. "Je to dôležité pre ľudí pri rozhodovaní o vstupe či výstupe," dodal.
Švejna podotkol, že mnoho politikov podáva veľmi skreslené informácie o druhom pilieri. Pomer odvodov podľa neho nie je 4 % ku 14 %. Na vyplácanie dôchodkov sa totiž využívajú aj zdroje z rezervného fondu, ako aj z niektorých iných fondov Sociálnej poisťovne. "Oddeľovať to nie je správne," zdôraznil s tým, že reálny pomer je 4 % ku 21 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy