Medzi Aténami a Trojkou naďalej pretrvávajú veľké názorové rozdiely

Atény 3. októbra (TASR) – Grécky minister financií Jannis Sturnaras verí, že sa vláde podarí do budúceho týždňa dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na úsporných opatreniach, a to aj napriek výrazne odlišným názorom.
Podľa Sturnarasa medzi vládou a takzvanou Trojkou medzinárodných veriteľov, ktorú tvoria Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF), naďalej pretrvávajú "dosť veľké" názorové rozdiely. Ako však dodal, verí, že do stretnutia ministrov financií eurozóny, ktoré sa uskutoční v pondelok 8. októbra, dôjde ku kompromisu.
Takmer celý september zástupcovia gréckej vlády a členovia Trojky rokovali o balíku nových úsporných opatrení a daňovej reforme v celkovej výške 13,5 miliardy eur. Úsporné opatrenia majú hodnotu 11,5 miliardy eur, zostávajúcu sumu by Atény mali získať z vyšších daní, a to v najbližších dvoch rokoch. Bez dohody medzinárodní veritelia neschvália uvoľnenie ďalšej tranže pôžičky, čo bude pre Grécko znamenať platobnú neschopnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy