Podnieti rast ceny ropy ďalší rast cien pohonných hmôt?

Na obrázku máme priebeh ceny ropy za posledných pár dní, môžeme pozorovať, že cena sa väčšinu času držala v pásme medzi úrovňami rezistencie na hodnote 92.45  a supportu na hodnote 91.05, máme možnosť pozorovať  tzv. range. Prvého a druhého októbra sa cena pokúšala preraziť relatívne silnú úroveň rezistencie, čo sa jej však podarilo len čiastočne.  Môžeme si všimnúť, že sa trh na krátky čas párkrát dostal nad túto úroveň, no veľmi dlho sa tam neudržal, čo naznačuje, že išlo o falošný breakout. Po falošnom breakoute cena opäť zamierila smerom nadol a bez väčších problémov sa opäť dostala na úroveň supportu, kde sa znovu odrazila smerom nahor.

Môžu nasledovať dva scenáre. Prvý z nich je, že cena sa bude snažiť znovu vyšplhať k úrovni rezistencie na hodnote 92.45, prípadne môže túto úroveň prekonať  a smerovať tak k ďalšej rezistencii o úroveň vyššie, čiže v tomto prípade by sa nám oplatilo byť v trhu na stranu long, čo je aj preferovaným scenárom, keďže indikátor RSI nám ukazuje, že trh sa nachádza v prekúpenej oblasti.

Druhým scenárom je break smerom nadol cez úroveň supportu (91.05), po ktorom by mohol nasledovať pád ceny k nižším supportným úrovniam. Predtým, než sa rozhodneme vstúpiť do trhu,  je vhodné počkať si na vykreslenie ďalšieho swingu. Ak sa vykreslí swing na vyššej úrovni než predchádzajúci swing, je pravdepodobné, že cena bude stúpať hore. Ak sa swing vykreslí na nižšej úrovni, tak je pravdepodobné, že bude nasledovať downtrend.

 

Technická analýza:

Úrovne odporu: 92.45 a 93.3

Úrovne podpory: 91.05 a 89.9

Stredná hodnota obratu (pivot): 91.05

Graf vývoja menového páru ropy WTI:

 

Vysvetlivka k swingom:

Ak sa nasledujúce dno vykreslí na vyššej úrovni než predchádzajúce – náznak uptrendu(na obrázku znázornené zelenou farbou).

Ak sa nasledujúci vrchol vykreslí na nižšej úrovni než predchádzajúci – náznak downtrendu (znázornené modrou farbou).

Súvisiace články

Aktuálne správy