Nezamestnanosť v Popradskom okrese klesla na 15,31 %

Poprad 25. júla (TASR) – Klesajúci trend má od januára 2003 nezamestnanosť v Popradskom okrese, kde v súčasnosti dosahuje 15,31 %, čo je iba o 0,7 % viac ako celoslovenský priemer.

Riaditeľka Okresného úradu práce (OÚP) v Poprade Anna Mikulovská na dnešnej tlačovej besede TASR uviedla, že od začiatku roka vyradili z evidencie vyše 5 000 ľudí, z ktorých sa 3 000 uplatnilo na trhu práce. Poukázala pritom na vysokú sezónnosť prác v okrese, kde je veľa pracovných miest v cestovnom ruchu a stavebníctve. Pretrvávajúcim problémom regiónu je aj vysoký, až 52-% podiel dlhodobo nezamestnaných. Ťažšie si pod Tatrami nachádzajú prácu ľudia so základným vzdelaním, ktorí v súčasnosti tvoria až 40 % evidovaných nezamestnaných. Na druhej strane ani mladí ľudia bez praxe to nemajú ľahké. Bez práce je 1 700 mladých vo veku od 20 do 24 rokov.

A. Mikulovská privítala aplikáciu projektu Pracovný trh na internete v Popradskom okrese, kde začali s jeho dvojmesačnou testovacou fázou. Projekt by mal podporiť mobilitu pracovnej sily.

Migrácia za prácou do oblastí západného Slovenska, kde je viac pracovných príležitostí, však podľa predsedu Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí a primátora Svitu Milana Fecka súvisí nielen s ochotou nezamestnaných cestovať alebo sťahovať sa, ale predovšetkým s ekonomickou situáciou na Slovensku. Záujemca o zamestnanie povedzme v Bratislave či Trnave si ťažko môže zaplatiť podnájom, prípadne kúpiť byt, a len málo zamestnávateľov dnes ponúkne okrem práce aj ubytovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy