Zvýhodnené postavenie ECB zníži pozitívny efekt nákupu dlhopisov

Londýn 24. augusta (TASR) – Zvýhodnené postavenie Európskej centrálnej banky (ECB) pri nedávnej reštrukturalizácii gréckeho dlhu zníži efektívnosť prípadného obnovenia nákupu dlhopisov krajín eurozóny, ak banka nedá jasne najavo, že v budúcnosti akceptuje aj straty. Upozornila dnes ratingová agentúra Fitch.
Zatiaľ čo súkromní veritelia Grécka museli pri reštrukturalizáciu jeho dlhu akceptovať veľké straty, ECB sa tomu vyhla. Banka totiž v poslednej chvíli využila právo na výmenu gréckych bondov, ktoré nakúpila na sekundárnych trhoch, aby Aténam pomohla na začiatku krízy stlačiť výnosy.
ECB by mala začiatkom septembra zverejniť plán, ako chce pomôcť euru a eurozóne. No zatiaľ čo zadlžené štáty žiadajú, aby obnovila sporný program nákupu dlhopisov, Nemecko ako najväčšia ekonomika bloku je proti.
Podľa Fitch nákupy dlhopisov centrálnou bankou aj záchrannými fondmi eurozóny pomôžu v boji s krízou, pretože znížia tlak trhov na problematické štáty. Ale ak sa ECB nevzdá seniority, obnova programu nákupu bondov nemusí priniesť taký efekt, ako by si zadlžené štáty želali.

Súvisiace články

Aktuálne správy