Lekári sú s navrhovanými nadčasmi nespokojní

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory budú lekári o sto hodín menej slobodní.

Slovenská lekárska komora (SLK) je sklamaná z toho, že navýšenie nariadenej nadčasovej práce pre zdravotníckych pracovníkov na 250 hodín ročne, ktorú schválila vláda na svojom poslednom rokovaní, nebolo vopred konzultované s lekárskymi odbormi. Ak návrh novely Zákonníka práce prejde parlamentom v súčasnej podobe, bude to oproti platnej legislatíve znamenať navýšenie o 100 hodín nadčasov.

Podľa prezidenta SLK Mariana Kollára sa táto zmena dotkne najmä lekárov pracujúcich v nemocniciach a tých, ktorí vykonávajú ústavné pohotovostné služby. „Vyjadrenie pani ministerky, že „sme radi, že ministerstvo, práce, sociálnych vecí a rodiny zohľadnilo vo svojom návrhu špecifickosť nášho rezortu, pretože v prípade zdravotníctva, naozaj, pokiaľ by sme nechali pôvodné znenie, by bolo veľmi ťažké postaviť služby v nemocniciach po celý rok,“ nevystihuje presne realitu,“ povedal Kollár. Ako ďalej pokračoval, ani 250 hodín nadčasovej práce lekára nepostačuje na zabezpečenie pohotovostných služieb v dnešnom rozsahu. Na to by bolo podľa Kollára potrebné zamestnať ďalších lekárov a reorganizovať existujúce služby.

Zmenu v Zákonníku práce vníma Kollár ako obmedzenie slobodného rozhodovania sa lekárov. „Budú o 100 hodín menej slobodní,“ povedal Kollár. S názorom ministerky zdravotníctva komora súhlasí v tom, že z pohľadu nadčasovej práce je zdravotníctvo špecifickým rezortom, no riešenie vidí vo vytváraní priaznivých pracovných podmienok. „To sa dá len vzájomným dialógom medzi zainteresovanými, ku ktorému v tomto prípade žiaľ nedošlo, ale veríme, že ešte príde,“ uviedol Kollár. Zároveň zdôraznil, že európska smernica povoľuje 48 pracovných hodín týždenne, vrátane nadčasovej práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy