Penta so Svetom zdravia nebude dominantná, tvrdí PMÚ

Protimonopolný úrad posudzoval pri koncentrácií Penty a Estate Consult hneď niekoľko oblastí, v ktorých sa prekrývala ich činnosť.

Odkúpenie stopercentného podielu spoločnosti Estate Consult, pod ktorú patrila sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, investičnou skupinou Penta, nevytvorí a neposilní dominantné postavenie Penty a nevytvoria sa tak prekážky efektívnej hospodárskej súťaže. Taký je záver Protimonopolného úradu, ktorý v utorok schválil koncentráciu oboch podnikateľov. Penta tak do svojho portfólia zaraďuje desať regionálnych nemocníc prevažne na východnom Slovensku.

Úrad posudzoval vplyv koncentrácie Penty a Estate Consult hneď v niekoľkých oblastiach zdravotnej starostlivosti, kde sa ich činnosť prekrývala. Tými sú ústavná, ambulantná a pracovná zdravotná starostlivosť, ako aj služby spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek a lekárenská starostlivosť. Okrem iného skúmal aj to, či by tieto zdravotnícke zariadenia mohli po koncentrácii vyžadovať vhodnejšie zmluvné podmienky od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union. Nakoľko Penta pôsobí aj na trhu verejného zdravotného poistenia prostredníctvom poisťovne Dôvera, úrad posudzoval i to, či by táto poisťovňa mohla poskytovať horšie zmluvné podmienky konkurentom zdravotníckych zariadení Penty, čím by oslabila ich pozíciu na trhu. „Úrad v rámci uvedeného vyhodnocoval, nakoľko by boli prípadné negatívne dopady reálne, a teda či je vôbec možné, aby sa účastníci koncentrácie správali uvedeným spôsobom, či a nakoľko sú motivovaní sa tak správať a či by takého prípadné správanie mohlo mať negatívny dopad na hospodársku súťaž,“ konštatuje Protimonopolný úrad v rozhodnutí.

Úrad ani v jednom prípade nezistil, že by koncentrácia Penty a Estate Consult mohli vytláčať konkurentov zdravotníckych zariadení, ktoré má nadobudnúť Penta. PÚ zároveň skonštatoval, že z analýzy zmlúv medzi poisťovňou Dôvera a poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti nevyplynulo, že by zariadenia Penty boli oproti iným zvýhodňované. Rozhodnutie protimonopolného úradu nadobudlo právoplatnosť 22. augusta tohto roka.

Investičná skupina Penta už avizovala, že do nemocníc združených v spoločnosti Svet zdravia, ktoré získala, plánuje do konca roka investovať 3 mil. eur. Peniaze pôjdu na modernizáciu a skvalitnenie poskytovaných zdravotníckych služieb. „V tomto roku budú vďaka vkladu nového majiteľa uskutočnené predovšetkým investície do nákupu lineárneho urýchľovača, nových ultrazvukov a röntgenov. V nemedicínskej oblasti dôjde k zlepšeniu tepelného hospodárstva, skvalitneniu klimatizácií operačných sál, či oprave zatekajúcich striech,“ uviedla PR špecialistka Penty Lea Krčmáriková.

Penta už okrem nemocníc Svet zdravia vlastní aj sieť medicínskych centier ProCare, medicínske laboratóriá Alpha Medical, sieť lekární Dr. Max a je aj 50-percentným akcionárom zdravotnej poisťovne Dôvera.

Súvisiace články

Aktuálne správy