Tempo rastu nemeckej ekonomiky v 2. štvrťroku spomalilo na 0,3 %

Berlín 23. augusta (TASR) – Medzikvartálne tempo rastu nemeckej ekonomiky na sezónne očistenej báze sa v 2. štvrťroku spomalilo na 0,3 % z 0,5 % v prvých troch mesiacoch, potvrdil dnes spolkový štatistický úrad svoj prvý odhad zo 14. augusta.
Motorom rastu bol export a výdavky domácností. Vývoz sa v porovnaní s 1. kvartálom zvýšil o 2,5 % a súkromná spotreba o 0,4 %. Hrubé kapitálové investície naopak klesli o 0,9 %, čo znížilo rast o 0,2 percentuálneho bodu.
Najväčšia európska ekonomika však stále rastie rýchlejšie než väčšina ostatných krajín eurozóny sužovaných dlhovou krízou. Nemecké exportné firmy profitujú z rýchlo rastúcich trhov mimo Európy a nezamestnanosť, ktorá je na 20-ročnom minime, podporuje domáce výdavky.
Nemecká centrálna banka však tento týždeň upozornila, že rast domácej ekonomiky sa v druhej polovici roka zrejme ešte viac spomalí pre neistotu spojenej s dlhovou krízou eurozóny.
"Rast Nemecka zostáva dobre vyvážený, ale stále častejšie vidíme signály, že stráca na sile," uviedol ekonóm ING Carsten Brzeski. Prudký pokles objednávok z ostatných krajín eurozóny podľa neho ukázal, že kríza už zasiahla aj nemeckú ekonomiku. "Záchranná sieť vysokých objednávok a nízkych zásob sa stenčuje veľmi rýchlo, čo neveští nič dobré pre rast v druhej polovici roka."
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy