Egypt požiadal MMF o úver vo výške 4,8 mld. USD na podporu ekonomiky

Káhira 22. augusta (TASR) – Egypt oficiálne požiadal Medzinárodný menový fond (MMF) o úver v hodnote 4,8 miliardy USD (3,86 miliardy eur). Povedal to dnes hovorca egyptského prezidenta Muhammada Mursího Jásir Ali potom, ako Káhiru navštívila šéfka fondu Christine Lagardeová, ktorá pricestovala do Egypta, aby rokovala o podpore tamojšej ekonomiky.
Požiadavka na úver je tak vyššia, než sa pôvodne očakávalo. Minulá egyptská vláda počítala s úverom približne 3,2 miliardy USD, k dohode s fondom však nikdy nedošlo.
Egyptský minister financií ešte minulý týždeň informoval, že Káhira bude s MMF rokovať o možnosti vyššieho úveru. "Oficiálne sme požiadali MMF o pôžičku za 4,8 miliardy USD a momentálne s vedením fondu o tom rokujeme," povedal Ali pre agentúru Reuters počas rokovaní Lagardeovej s Mursím. Fond rovnako potvrdil žiadosť zo strany Egypta. Podrobnosti by mali byť zverejnené neskôr.
Počas 18 mesiacov politických problémov od zvrhnutia vlády Husního Mubaraka sa egyptskí politici snažili dosiahnuť s MMF dohodu o poskytnutí finančnej pomoci. To sa však nepodarilo a fiškálne ťažkosti krajiny sa ešte zhoršili. Investori opustili krajinu a devízové rezervy Egypta klesli hlboko pod 50 % úrovne spred povstania proti vláde Husního Mubaraka. Egypt si tak od prípadnej dohody s MMF sľubuje najmä zvýšenie dôveryhodnosti v očiach investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy