Počet dlžníkov Sociálnej poisťovne sa naďalej znižuje

Počas prvého polroka tohto roka sa podľa spoločnosti Slovak Credit Bureau znížila celková dlžná suma, počet dlžníkov, ako aj priemerná výška dlhu za všetkých dlžníkov voči Sociálnej poisťovni.

Pozitívny vývoj v počte dlžníkov a v priemernej výške dlhu voči Sociálnej poisťovni pokračuje. Konštatuje to spoločnosť Slovak Credit Bureau na základe analýzy neuhradených záväzkov voči poisťovni za prvý polrok tohto roka. V medziročnom porovnaní sa podľa spoločnosti Slovak Credit Bureau znížila celková dlžná suma, počet dlžníkov ako aj priemerná výška dlhu za všetkých dlžníkov.

Suma neuhradených záväzkov identifikovaných podnikateľských subjektov vo výške 332 eur a viac voči Sociálnej poisťovni ku koncu júna tohto roka v medziročnom porovnaní poklesla podľa analýzy spoločnosti o 84,3 mil. eur alebo o 16,74 %. V prvom polroku v porovnaní s vlaňajškom poklesol aj počet identifikovaných dlžníkov s výškou záväzku 332 eur a viac o 7 246, t. j. o 8,88 %. Podobne pokles spoločnosť Slovak Credit Bureau zaznamenala aj v prípade priemernej výšky dlhu za dlžníkov s výškou záväzku 332 eur a viac o 532,11 eur, resp. o 8,63 %.

Výrazne najvyšší počet dlžníkov, takmer 14 tisíc, vykázal podľa analýzy Bratislavský kraj, v ktorom spoločnosť zároveň zaznamenala aj najväčší medziročný pokles počtu neuhradených záväzkov. „Druhým krajom s najvyšším počtom dlžníkov bol Žilinský kraj, tretím bol Nitriansky kraj, kde sme zaevidovali druhý najvyšší medziročný pokles počtu neuhradených záväzkov,“ dodáva Slovak Credit Bureau. Naopak najmenší počet dlžníkov bol v Trenčianskom a Trnavskom kraji, kde zároveň najmenej poklesol počet dlžníkov.

Analýza Slovak Credit Bureau vychádza zo Sociálnou poisťovňou zverejňovaných údajov o dlžníkoch. Do analýzy boli zahrnuté neuhradené záväzky podnikateľských subjektov, ktoré dosahujú sumu 332 eur a viac. Zároveň spoločnosť do analýzy zaradila iba časť dlžníkov Sociálnej poisťovne, ktorí boli identifikovaní a na základe ich identifikácie mohli byť následne zaradení do príslušného odvetvia a regiónu. V skupine dlžníkov so záväzkom 332 eur a viac spoločnosť ku koncu júna minulého roka identifikovala 78,29 % dlžníkov a k 30. júnu 2012 to bolo 76,65 % dlžníkov.

Spoločnosť Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom zabezpečuje aj technický servis a služby klientskych centier. Spoločnosť Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004 a jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF.

Súvisiace články

Aktuálne správy