Hydinári upozorňujú na možný kolaps slovenského chovu

Na zlej situácií v odvetví majú podľa hydinárov najväčší podiel obchodníci. Reťazce nechcú pristúpiť na zvýšenie výkupných cien u spracovávateľov, tí následne nemôžu ponúknuť chovateľom viac za hydinu. Chovatelia sú tým pádom stratoví, pretože náklady na krmivá stále rastú.

Slovensku hrozí kolaps vo výrobe hydinového mäsa. Chovatelia hydiny oznámili slovenským spracovateľom, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 eura za kilogram brojlerových kurčiat, nebudú v chove pokračovať. Krajine tak podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) hrozí, že mäso z domácej produkcie sa z obchodov úplne vytratí, alebo ho bude nedostatok. Chovatelia svoj postoj argumentujú hlavne rastúcimi nákladmi na krmivá a ďalšie vstupy. Z výsledkov prieskumu vývoja cien, ktorý uskutočnila ÚHS, vyplýva, že v období medzi januárom 2010 a augustom 2012 stúpli ceny kŕmnych zmesí o 63 %. Za rovnaké obdobie však ceny brojlerových kurčiat vzrástli len o 18 %. Hydinári preto požadujú zvýšenie výkupných cien u spracovateľov 0,16 eura na kilogram.

Na zlej situácií v odvetví majú podľa hydinárov najväčší podiel obchodníci. Aby mohli spracovávatelia dať chovateľom, čo žiadajú, museli by cenníky upraviť o 15 centov smerom nahor, zo súčasných 1,85 eura na rovné 2 eurá za kilogram chladeného kurčaťa. Obchodné reťazce však nechcú na tieto požiadavky pristúpiť. „Marže u obchodných reťazcov sa podľa našich prieskumov v letných mesiacoch pohybujú pri hydine na úrovni závratných 27 až 108 %. Pre porovnanie, dnes chovateľ a spracovateľ hydiny dosahuje stratu, ale obchody ich aj napriek tomu naďalej tlačia do znižovania cien a do predaja hydiny v akciách,“ uviedol tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban. Hydinári tvrdia, že pokiaľ reťazce nezačnú platiť spracovávateľom viac, rady nezamestnaných Slovákov sa opäť rozšíria.

Súvisiace články

Aktuálne správy