Dlhovú krízu by vraj vyriešili investície súkromného sektora

Mníchov 19. augusta (TASR) – Najznámejší nemecký firemný poradca Roland Berger kritizuje obmedzenosť politikov pri riešení dlhovej krízy. Samotné úspory podľa neho krízu len prehlbujú, potrebné sú investície. V súkromnom sektore je podľa neho dostatok peňazí.
Rastový program pre Európu by mal financovať súkromný sektor, myslí si Berger. To by naštartovalo ekonomiku, čím by sa zvýšili daňové príjmy a znížili sociálne výdavky, a to by viedlo k poklesu zadlženosti štátov. "Na svete je na to k dispozícii odhadom 170.000 miliárd eur súkromného kapitálu. Investori zúfalo hľadajú možnosti, kam vložiť svoje peniaze," povedal 74-ročný Berger v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung.
V Európe je potrebných na vybudovanie a modernizáciu infraštruktúry – napríklad ciest, elektrických sietí, vodovodov a kanalizácií alebo rýchleho pripojenia na internet – prinajmenšom 1000 miliárd eur. Štáty však na to nemajú kvôli svojej zadlženosti, uviedol Berger. Mnoho projektov sa podľa neho dá financovať aj prevádzkovať zo súkromných peňazí prostredníctvom Verejno-súkromných partnerstiev – takzvané PPP projekty. Politici by sa však museli zbaviť ideologického balastu.
Berger kritizoval prevládajúcu "ideológiu", že infraštruktúra v Európe nemôže byť v súkromných rukách. Vlády musia uvoľniť reguláciu v prospech investorov, napríklad na telekomunikačnom trhu, aby títo boli ochotní dať k dispozícii svoje peniaze.
Vlády však v tejto chvíli nedôverujú pri boji s dlhovou krízou súkromným investíciám do rastu, ale sústredia sa na šetrenie a záchranné programy pre chudobnejšie krajiny, ktoré financujú bohatšie štáty. Táto obmedzenosť podľa Bergera krízu len prehlbuje.
Berger vidí šancu, že euro prežije vo svojej doterajšej podobe, maximálne 60 ku 40. "Aj to len preto, lebo som optimista. Bohužiaľ." Politici by podľa neho chceli zachrániť euro, pričom najradšej by sa ďalej správali ako doteraz. "To však nebude fungovať."
Grécko podľa neho nemá samotné dostatok sily na zotrvanie v eurozóne. Trvalá stabilizácia eura bude aj tak vyžadovať korektúru počtu štátov menovej únie alebo zmenu ekonomických štruktúr a hospodárskej politiky. "Kým v tom budeme jednotní, môžeme Grécko financovať, aby sme zabránili riziku nekontrolovaného rozšírenia nákazy do Španielska alebo dokonca do Talianska."

Súvisiace články

Aktuálne správy