Dôvera amerických spotrebiteľov je najvyššia za tri mesiace

New York 17. augusta (TASR) – Dôvera amerických spotrebiteľov vzrástla na najvyššiu úroveň za tri mesiace. Obavy z rastúcich cien potravín však spôsobili zvýšenie krátkodobých aj dlhodobých inflačných očakávaní.
Index spotrebiteľskej dôvery agentúry Reuters a Michiganskej univerzity podľa prvého odhadu v auguste 2012 vyskočil z júlových 72,3 bodu na 73,6 bodu, čo je najviac od mája. Ekonómovia prognózovali rast indexu na 72,4 bodu.
Američania sú výrazne optimistickejší pri hodnotení stavu ekonomiky. Čiastkový index hodnotenia aktuálnej situácie sa zvýšil z 82,7 na 87,6 bodu, čo je najviac od januára 2008. Nákupné plány spotrebiteľov podporili predovšetkým nízke ceny.
"Spotrebitelia sú optimistickejší pri hodnotení aktuálneho stavu ekonomiky, ale o niečo väčšie obavy majú o jej vyhliadky," uviedol stratég Wells Fargo Advisors Gary Thayer.
Očakávania spotrebiteľov sa zhoršili a väčšina z nich v najbližšom roku nepočíta so zvýšením príjmov. Index očakávaní klesol zo 65,6 na 64,5 bodu, čo je najmenej od decembra 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy