Podľa Beblavého je podozrenie, že banky nerešpektujú zákon

Od sprostredkovateľov hypotekárnych úverov sa objavili podľa Beblavého informácie, že niektoré hypobanky údajne požadovali úhradu poplatkov alebo iných nákladov týkajúcich sa predčasného splatenia úveru na podnet klienta.

Poslednou novelou zákona o bankách sa malo bankovým klientom čerpajúcim úver na bývanie umožniť predčasné splatenie úveru a prechod do inej banky bez pokuty, no podľa poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) to niektoré banky nerešpektujú a napriek tomu pýtajú poplatky. „Žiadame ministerstvo financií a Národnú banku Slovenska, aby preskúmali spätne bankové spisy,“ povedal na štvrtkovom brífingu Beblavý. V prípade, že sa podozrenie potvrdí, mali by z toho byť vyvodené dôsledky. Vzhľadom na to, že ide zatiaľ len o podozrenia od sprostredkovateľov hypotekárnych úverov, Beblavý nechcel konkrétne banky menovať, no uviedol, že ide o veľké hypotekárne banky na trhu.

Strana SDKÚ-DS má záujem zmeniť aj systém hypotekárnej podpory pre mladomanželov. V prípade, že manželia nespĺňajú podmienky príjmu napríklad aj o jedno euro, podporu nedostanú. No ak neskôr napríklad jeden z nich príde o prácu, a teda aj o príjem, systém im napriek tomu neumožňuje požiadať o zvýhodnený úver. Podľa Beblavého sa objavil aj prípad, kedy manželom banka povedala, že starší hypoúver nie je možné refinancovať hypotekárnym úverom so štátnym príspevkom pre mladých aj napriek tomu, že v danom čase spĺňali všetky podmienky. SDKÚ by preto privítala, keby sa systém podpory v zákone zmenil.

Ďalším problémom podľa Beblavého je, že banky chcú, aby ich klient čerpajúci hypotekárny úver mal zároveň aj úverový účet v tej istej banke. Za tento účet si banka účtuje poplatky a klient nemá podľa Beblavého na výber. Podľa neho nastal čas zakázať bankám povinné vedenie úverových účtov a ak ho banky chcú viesť, nech poplatky znášajú samé. Poplatok za vedenie úverového účtu v sadzobníkoch bánk predstavuje vyše tri eurá.

Súvisiace články

Aktuálne správy