Prokuratúry v USA predvolali sedem bánk pre manipulácie s Libor

New York 16. augusta (TASR) – Úrady zo Spojených štátov poslali oficiálne predvolanie siedmim bankám, ktoré sú podozrivé z manipulácie s kľúčovou úrokovou sadzbu Libor.
Generálne prokuratúry v štátoch New York a Connecticut v uplynulých týždňoch poslali predvolanie bankám Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co a Barclays, Banky Citigroup a UBS dostali predvolanie už skôr, pred viac ako mesiacom.
Škandál odštartovala britská banka Barclays, ktorej úrady pre finančný dohľad v USA a v Británii uložil rekordnú pokutu vyše 453 miliónov USD (369,01 milióna eur) pre manipuláciu s kľúčovou medzibankovou sadzbou Libor. Tá stanovuje úrok, za ktorý si banky vzájomne požičiavajú peniaze. Regulačné úrady v Británii a USA zistili, že Barclays v rokoch 2005 až 2009 manipulovala s touto sadzbou najskôr preto, aby zvýšila svoj zisk, a potom zase, aby zamaskovala, ako vážne ju zasiahla finančná kríza. V júli tohto roka pre škandál rezignoval na svoj post generálny riaditeľ banky Bob Diamond.
Manipulácie so sadzbou Libor už preverujú úrady v USA, Európe, Japonsku aj v Kanade a ukazuje sa, že do škandálu je namočených minimálne tucet veľkých bánk, ale zatiaľ iba Barclays priznala svoju chybu.

Súvisiace články

Aktuálne správy