DPMK vlani hospodáril so stratou takmer 1,4 milióna eur

Hospodárenie spoločnosti v uplynulom roku poznamenal pokles tržieb, ktoré dosiahli 12,579 mil. eur, a prírastok nových úverov v sume 1, 171 mil. eur na financovanie investícií.

vyšlo aj v REG

KOŠICE 15. augusta (SITA) – Výsledkom hospodárenia akciovej spoločnosti Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) za rok 2011 bola účtovná strata 1,394 milióna eur. Uviedol to predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák. Celkové výnosy spoločnosti predstavovali 32,261 mil, eur a celkové náklady dosiahli 33,655 mil. eur. Stopercentným akcionárom DPMK je mesto Košice.

Hrehorčák dodal, že hospodárenie spoločnosti v uplynulom roku poznamenal pokles tržieb, ktoré dosiahli 12,579 mil. eur, a prírastok nových úverov v sume 1, 171 mil. eur na financovanie investícií. Zvýšila sa celková zadlženosť spoločnosti na 85 %. Zlú finančnú situáciu podniku zhoršilo aj ukončenie sporu so spoločnosťou Out Claim dohodou, na základe ktorej dopravný podnik uhradil Out Claimu takmer 2,5 milióna eur.

„DPMK má zásadné problémy, s ktorými spoločne s vedením podniku zápasíme od jeho prebratia. Technický stav vedení je dlhodobo zanedbaný, vynakladáme neadekvátne finančné prostriedky na prevádzku trolejbusovej dopravy a DPMK ako podnik je dlhodobo preúverovaný a investične podkapitalizovaný. Dlhé roky podceňovaná situácia sa nedá vyriešiť z večera do rána, vedenie DPMK však už pripravuje zásadné materiály, ktoré analyzujú aktuálny stav a ponúkajú jeho riešenie. Podnik je v štádiu, keď musíme jeho existenciu riešiť koncepčne, riešiť len aktuálne problémy už nestačí,“ uviedol primátor Košíc Richard Raši vo vyjadrení, ktoré poskytla hovorkyňa Martina Viktorínová.

Viktorínová ďalej informovala, že súčasný manažment DPMK pripravil dva zásadné materiály, ktorými chce komplexne riešiť dlhoročne zlú situáciu DPMK – Stratégia stabilizácie a rozvoja DPMK a Obnova vozového parku DPMK. „Tieto materiály teraz prechádzajú procesom potrebným na to, aby mohli byť zaradené na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva,“ povedala Viktorínová.

DPMK, a.s. je zapísaný v Obchodnom registri SR od 11. januára 1995, eviduje základné imanie 33,19 tis. eur. Zakladateľom spoločnosti je mesto Košice. Akciová spoločnosť bola založená na základe rozhodnutia zakladateľa v súlade so zakladateľskou listinou z 25. mája 1994. Podnik nesie súčasný názov od októbra 1999. DPMK prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy