Grécko si dnes požičalo na finančných trhoch vyše 4 miliardy eur

Atény 14. augusta (TASR) – Grécko si dnes požičalo na finančných trhoch takmer 4,1 miliardy eur na úrok 4,43 %. S odvolaním sa na štátnu dlhovú agentúru PDMA o tom dnes informovala grécka televízia. Dopyt po nich predstavoval 1,36-násobok ponuky.
Vláda bude musieť splatiť úver o 13 týždňov. Teraz naliehavo potrebovala peniaze na splatenie úrokov Európskej centrálnej banke (ECB). Najneskoršie v pondelok (20. 8.) jej musí poukázať 3,2 miliardy eur.
ECB neuvádza údaj, koľko je jej Grécko dlžné. Analytici odhadujú, že ide asi o 50 miliárd eur.
Grécka štátna pokladnica je teraz prázdna. Medzinárodní veritelia neposkytli nijaké tranže z dohodnutého rámca, lebo chcú vedieť, akým smerom sa bude uberať nová vláda, ktorá vzišla z júnových parlamentných volieb. Misia veriteľov Grécka zložená z predstaviteľov Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie a ECB skúma povolebný vývoj v krajine a zatiaľ nerozhodla, či a kedy poskytne Aténam zadržiavaných 31,5 miliardy eur z dohodnutého úverového rámca. Takzvaná Trojka bude pokračovať v činnosti ešte aj v septembri.
Atény však napriek tomu musia obsluhovať svoj štátny dlh. To, že môžu Atény splácať svoje záväzky voči ECB, umožňuje kreatívne riešenie. Grécka vláda bude získavať peniaze na krátky čas na finančných trhoch. Keď o ne nebudú mať záujem medzinárodní investori, môžu ich nakupovať predovšetkým grécke banky. Pretože viaceré domáce ústavy nemajú dostatok hotovosti, cenné papiere majú pre ne hodnotu len vtedy, ak im môžu slúžiť ako kolaterál pre peniaze od centrálnej banky. Rada ECB dala gréckej centrálnej banke súhlas, aby brala ako zálohu viac krátkodobých štátnych cenných papierov svoje vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy