Dôvera nemeckých investorov a analytikov v ekonomiku opäť klesla

Berlín 14. augusta (TASR) – Dôvera nemeckých investorov a analytikov v najväčšiu ekonomiku eurozóny tento mesiac opäť klesla, už štvrtýkrát po sebe, a dosiahla najnižšiu úroveň od začiatku roka. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).
Prieskum ukázal, že kľúčový index dôvery nemeckých investorov a analytikov, ktorý vyjadruje ich očakávania pre najbližších šesť mesiacov, sa v auguste prepadol na -25,5 bodu z júlových -19,6 bodu. Analytici pritom odhadovali, že hodnota indexu naopak aspoň mierne stúpne na -19,3 bodu.
"Augustový pokles indexu signalizuje, že odborníci z finančného trhu očakávajú v nasledujúcich šiestich mesiacoch ochladenie nemeckej ekonomiky," uvádza sa vo vyhlásení ZEW, podľa ktorého najväčšie ťažkosti budú mať firmy orientované na export.
Napriek horším ako prognózovaným výsledkom je však hodnota ZEW stále vyššia ako počas predchádzajúcej globálnej finančnej krízy v roku 2008, keď sa prepadol pod úroveň -60 bodov.
Aj index súčasných podmienok, ktorý odráža názor respondentov na súčasnú situáciu v nemeckej ekonomike, sa v auguste znížil na 18,2 bodu z 21,1 bodu v júli, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesne ešte hlbšie na 17,5 bodu.
Informovali o tom agentúry RTTNews, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy