Rast hospodárstva v druhom štvrťroku dosiahol 2,7 %

Slovenská ekonomika si naďalej udržuje aj solídny medzikvartálny rast, ktorý v druhom štvrťroku dosiahol rovnako ako v prvom kvartáli 0,7 %.

Správa „EKONOMIKA: Rast hospodárstva v druhom štvrťroku dosiahol 2,7 %“ rozšírená o komentár Národnej banky Slovenska v piatom odseku.

BRATISLAVA 14. augusta (SITA) – Medziročný rast slovenského hospodárstva sa v druhom štvrťroku podľa očakávaní zmiernil. Ako informoval Štatistický úrad SR, hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku reálne medziročne stúpol o 2,7 %, kým v prvom štvrťroku hospodárstvo rástlo o 3 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt medziročne zvýšil o 2,9 %. Ekonomika si pritom naďalej udržuje aj solídny medzikvartálny rast, ktorý v druhom štvrťroku dosiahol rovnako ako v prvom kvartáli 0,7 %.

Hoci štatistici zatiaľ zverejnili iba základné údaje o vývoji hrubého domáceho produktu, podľa analytikov je na základe mesačných štatistík zrejmé, že rast slovenskej ekonomiky ťahajú predovšetkým automobily. „Na druhej strane, produkcia vo väčšine ostatných exportne orientovaných priemyselných sektoroch produkcia už klesla, čo odzrkadľuje vo všeobecnosti slabnúci zahraničný dopyt, ale najmä spomaľovanie nemeckej ekonomiky,“ uviedol analytik ING Eduard Hagara. Impulz zo strany domáceho dopytu taktiež nemožno očakávať, pri stále vysokej nezamestnanosti totiž maloobchodné tržby v druhom štvrťroku opäť klesali.

V nasledujúcom kvartáli tak analytici očakávajú pokračujúci pokles medziročnej dynamiky slovenského hospodárstva. Podľa analytika Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank za to môže slabnúci dopyt z krajín Európskej únie a ukončenie nábehu novej produkcie v automobilovom priemysle a tiež stále pretrvávajúci slabý domáci dopyt. „V priemere by tak slovenská ekonomika mala podľa našich odhadov v druhej polovici roka vzrásť medziročne len o 2 %. V úhrne za celý rok 2012 by tak mala vzrásť o 2,4 %,“ tvrdí Koršňák.

Podobné odhady potvrdzuje aj rezort financií. „Rast hrubého domáceho produktu, jeho štruktúra aj vývoj zamestnanosti bol v súlade s našimi očakávaniami a pri zachovaní predpokladaných dynamík v druhom polroku zostáva náš júnový celoročný odhad na úrovni 2,5 % zachovaný,“ konštatuje Inštitút finančnej politiky pre ministerstve financií. Negatívne riziká však podľa inštitútu vyplývajú z aktuálnych mesačných zahraničných štatistík, kde indikátory sentimentu v hospodárstve klesajú. Nepriaznivé informácie pritom priniesli aj júnové dáta o nemeckej ekonomike, kde poklesli objednávky, priemyselná produkcia, ako aj dynamika zahraničného obchodu.

Zverejnené čísla prevýšili očakávania Národnej banky Slovenska. Podľa nej pritom hospodárstvo momentálne profituje predovšetkým zo zahraničného dopytu hlavne po slovenskej produkcii automobilového priemyslu. „Z údajov o zahraničnom obchode vyplýva pokračovanie pozitívneho vývoja salda bilancie tovarov, čo bolo ovplyvnené predovšetkým rastom automobilového priemyslu. To je zrejmé aj z dvojciferných dynamík priemyselnej produkcie. Čistý export by tak opätovne mal najvýraznejšie prispievať k hrubému domácemu produktu,“ konštatuje v komentári centrálna banka. Spomaľovanie ekonomického sentimentu u nás a v ostatných krajinách Európskej únie sa tak podľa centrálnej banky zatiaľ nepremietlo do ukazovateľov ekonomického vývoja na Slovensku. „Môže však ovplyvniť vývoj domácej ekonomiky v nasledujúcom období,“ uvádza Národná banka Slovenska.

Z ostatných krajín Európskej únie, ktoré zatiaľ zverejnili vývoj hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku, opäť podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža pozitívne prekvapilo Nemecko, ktoré zaznamenalo medzikvartálny rast na úrovni 0,3 %. Pozitívnym prekvapením bol podľa neho aj hrubý domáci produkt Grécka, ktorý medziročne klesol o 6,2 %, kým trh očakával prepad až o 7 %. Česká republika aj Maďarsko zaznamenali medziročne pokles hospodárstva zhodne o 1,2 %.

V bežných cenách sa v druhom štvrťroku tohto roka vytvoril na Slovensku hrubý domáci produkt v objeme 17,825 mld. eur, čo predstavuje oproti rovnakému štvrťroku predchádzajúceho roka nárast o 3,7 %. Spresnené výsledky hrubého domáceho produktu za druhý kvartál tohto roku zverejní Štatistický úrad SR 6. septembra 2012.

Bankoví analytici podľa pravidelného prieskumu centrálnej banky očakávali v druhom štvrťroku spomalenie reálneho medziročného rastu hospodárstva na 2,5 %. Na celý rok 2012 pritom očakávajú hospodársky rast na úrovni 2,1 %, čo by znamenalo ďalšie spomaľovanie medziročnej dynamiky v ďalších štvrťrokoch.

Slovenské hospodárstvo za celý minulý rok stúplo o 3,3 % a spomalilo tak z 4,2-percentného rastu z roku 2010. V poslednom štvrťroku vlaňajška hrubý domáci produkt stúpol o 3,4 %. V prvom štvrťroku tohto roka hospodárstvo stúplo o spomínané 3 %. V medzikvartálnom porovnaní oproti poslednému štvrťroku minulého roka po sezónnom očistení hrubý domáci produkt reálne stúpol o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy