Švajčiarsko môže intervenovať proti posilňovaniu franku celé roky

Zürich 13. augusta (TASR) – Švajčiarska národná banka (SNB) môže stanovovať strop pre výmenný kurz franku k euru celé roky, ak to bude potrebné, uviedol predstaviteľ švajčiarskeho ministerstva hospodárstva Serge Gaillard.
SNB približne pred rokom stanovila strop pre posilňovanie franku voči euru na 1,20 CHF/EUR. Ako hlavný argument uviedla, že dlhová kríza eurozóny môže stiahnuť domácu ekonomiku do recesie. Švajčiarsky frank posilňoval až na rekordné úrovne, keďže je považovaný za bezpečnú investíciu, čo malo negatívny vplyv na švajčiarskych exportérov a domáci turistický priemysel. Preto sa banka rozhodla zastaviť rast jeho kurzu.
Gaillard na otázku švajčiarskeho denníka Tages-Anzeiger, ako dlho môže SNB brániť v posilňovaní franku, odpovedal: "Roky, ak bude treba. Samozrejme dúfame, že frank opäť oslabí a výmenný kurz sa znormalizuje."
Švajčiarska ekonomika pokračuje v raste aj napriek dlhovej kríze eurozóny, ktorá sa rozšírila aj do Talianska a Španielska a znižuje dôveru aj kúpyschopnosť európskych firiem a spotrebiteľov. V 1. kvartáli sa švajčiarsky hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 2 %. Miera nezamestnanosti zostala v júli na úrovni 2,7 %.
Investori sa sťažujú, že lídrom eurozóny trvá príliš dlho dohadovanie o plánoch na prehĺbenie politickej integrácie, ktoré by mohlo podporiť dôveru v spoločnú menu a dlhy slabších krajín menovej únie. "Neexistuje zhoda o tom, ako by mala vyzerať politika hospodárskej stability pre celú eurozónu," uviedol Gaillard. "Ak sa však tento rozpor prekoná, Európa má potenciál, aby sa vrátila k rastu."
Gaillard očakáva, že tempo rastu švajčiarskej ekonomiky bude v najbližších 12 mesiacoch slabé a že nezamestnanosť sa mierne zvýši. "Zrejme sa musíme rozlúčiť s vysokým rastom z posledných siedmich až desiatich rokov."

Súvisiace články

Aktuálne správy