Oslabujúca sa ekonomika skresáva Hollandove preferencie

Paríž 12. augusta (TASR) – Preferencie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda klesli tri mesiace od jeho zvolenia do funkcie na 46 %, čo je podľa ekonómov zrejme dôsledok nepriaznivého vývoja ekonomiky. Oznámila to cez víkend agentúra pre prieskum trhu Ifop.
Podľa prieskumu sa tak Hollandovi, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách 6. mája, keď získal 52 % hlasov, nepodarilo vyťažiť z bežného povolebného nárastu preferencií, čo bol napríklad prípad jeho predchodcu. Podpora Nicolasa Sarkozyho vzrástla tri mesiace po voľbách v roku 2007 na 65 %.
Na druhej strane, Hollande prevzal úrad v podstatne horšej ekonomickej situácii. Nezamestnanosť dosahuje približne 10 %, čo znamená 13-ročné maximum, a očakáva sa, že francúzska ekonomika skĺzne tento rok do recesie.
Podľa prieskumu Ifop, výsledky ktorého zverejnil pravicovo orientovaný denník Le Figaro, 51 % opýtaných si myslí, že situácia vo Francúzsku sa mení k horšiemu, zatiaľ čo iba 17 % je presvedčených, že zmeny v krajine budú znamenať zlepšenie. Na porovnanie, v roku 2007 bolo až 45 % opýtaných presvedčených, že situácia vo Francúzsku sa mení k lepšiemu.
"Pri súčasných pesimistických náladách a vzhľadom na malý priestor (novej vlády) na manévrovanie sa preferencie pre Hollanda a jeho vládu držia stále pod 50 %," povedal Jerome Fourquet z Ifop.
Nový francúzsky prezident trvá na tom, že vláda splní tohtoročný cieľ, ktorým je zníženie rozpočtového deficitu na 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). To ale znamenalo, že musel predložiť návrh na zavedenie nových daní za 7,2 miliardy eur, ktorý sa dotkne najmä najbohatších vrstiev a veľkých firiem. Navyše, na splnenie budúcoročného cieľa, ktorým je zníženie rozpočtového deficitu na 3 % HDP, musí nájsť zhruba 33 miliárd eur, opäť v podobe vyšších daní, ale aj úspor.
Napriek tomu až 57 % z 1004 anketovaných Francúzov je presvedčených, že Hollande svoje predvolebné sľuby plní. Jeho rozhodnutie znížiť si vlastný plat, ako aj platy členov vlády takmer o tretinu schvaľuje 82 % opýtaných. Okrem toho 67 % súhlasí s vyššími daňami pre bohatšie domácnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy