Pri A. Bubeníkovej treba brať do úvahy prezumpciu neviny

Bratislava 10. augusta (TASR) – Európska komisia (EK) berie na vedomie odstúpenie Anny Bubeníkovej z Rady expertov pri Gréckom rozvojovom fonde, pripomína však, že sa hlási k zásade prezumpcie neviny. Nie je si vedomá, že by slovenské orgány podnikli v súvislosti s jej osobou akékoľvek právne kroky alebo začali vyšetrovanie, informovala TASR Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK v SR.
Bývalá šéfka Fondu národného majetku (FNM) odstúpila z Rady expertov, kde bola jednou z troch členov, vo štvrtok 9. augusta. Ako dnes informovali Hospodárske noviny, Bubeníkovú k tomu motivovala hlavne snaha umožniť poradnému orgánu Gréckeho rozvojového fondu, aby všetko svoje úsilie mohol naďalej venovať svojej hlavnej činnosti s dosahom na budúci vývoj Grécka a na život jeho obyvateľov, a možno s dosahom na celú Európsku úniu.
Európska komisia tvrdí, že spomedzi kandidátov viacerých členských štátov eurozóny bola Bubeníková vybraná na základe svojich pracovných skúseností a odbornosti v oblasti privatizácie. "V tom čase bola predsedníčkou FNM SR," podotýka Ludviková s tým, že členské štáty eurozóny spolu s EK vymenovali troch zo siedmich členov rady expertov vlani v auguste.
Vláda Bubeníkovú odvolala z čela FNM v januári tohto roka pre informácie z údajných spisov Slovenskej informačnej služby (SIS) Gorila. Tie naznačovali jej korupčné správanie ešte v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2005 a 2006.

Súvisiace články

Aktuálne správy