Britská ekonomika zaznamená tento rok stagnáciu

Londýn 8. augusta (TASR) – Britská ekonomika bude tento rok stagnovať. Uvádza to vo svojej štvrťročnej správe o vývoji inflácie Bank of England (BoE), centrálna banka krajiny. Správu uverejnili dnes v Londýne.
Britské hospodárstvo nedosiahne rast napriek tomu, že v druhom polroku zaznamená určitý vzostup a skončí sa tak mierna recesia, ktorá sa začala v poslednom štvrťroku vlani.
Pred troma mesiacmi BoE v rovnakej správe odhadovala prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) Británie na 0,8 %. Nádej sa však rozplynula po tom, ako sa potvrdilo, že výkon ekonomiky ostrovov klesol v prvom štvrťroku o 0,3 % a v druhom kvartáli o 0,7 %.
Guvernér BoE Mervyn King povedal, že britské hospodárstvo ešte nedosiahlo najlepšiu kondíciu, ale smeruje k nej.
Zníženie prognózy hospodárskeho rastu podporuje očakávania mnohých ekonómov, že banka môže rozšíriť svoj program nákupu štátnych dlhopisov alebo pristúpiť k ďalšiemu kvantitatívnemu uvoľneniu svojej peňažnej politiky, teda pustiť do obehu viac libier, než je terajší limit stanovený na 375 miliárd GBP (472,65 miliardy eur).
BoE v správe uvádza, že ročná miera inflácie je teraz 2,4 % a do konca roka môže klesnúť na jej inflačné zacielenie 2 %. Na budúci rok sa môže inflácia znížiť aj pod 2-% úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy