MZ chce zmeniť spôsob určovania cien liekov

Ceny liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín by nemali byť vyššie ako priemer troch najnižších cien v EÚ.

Ceny liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín by na Slovensku nemali byť vyššie ako priemer troch najnižších cien v Európskej únií. Predpokladá to návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z dielne ministerstva zdravotníctva. Návrh má zaviesť spravodlivejšiu metódu stanovovania cien liekov v SR, ktorá zohľadňuje zmeny cien v iných členských štátoch EÚ a zmeny výmenných kurzov. „Ceny liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín by aj naďalej mali ostať na jednej z najnižších úrovní v rámci Európskej únie, čo predpokladá trvalo udržateľný rast výdavkov na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny,“ konštatuje ministerstvo zdravotníctva v návrhu. V súčasnosti sú ceny liekov v SR na úrovni druhých najnižších v EÚ. Podľa Tomáša Szalaya z Health policy institute má priemer troch čísel menšie výkyvy a dá sa lepšie predpovedať. Či je to je druhá najnižšia cena, alebo to bude priemer troch, sa mu nezdajú byť zásadne odlišné veličiny. „Toto na pacientov nebude mať zrejme žiaden dopad,“ povedal.

Novelou zákona o úhrade liekov chce ministerstvo zároveň prinavrátiť predchádzajúci systém očkovania, ktorý platil do decembra minulého roka. Vakcínu vydávanú na recept, by si tak opäť mali v lekárňach vyzdvihnúť pacienti a priniesť k lekárovi, ktorý ich zaočkuje. Vakcíny si v súčasnosti musia obstarávať priamo lekári a skladovať ich v ambulanciách. Náklady im následne prepláca zdravotná poisťovňa. Keďže podľa rezortu pri tomto systéme dochádza mešká vakcinácia, najmä pre financie, rozhodlo sa prinavrátiť pôvodný stav. „Pri neriešení vzniknutej situácie by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia pacientov, v najhoršom prípade až k ohrozeniu života napríklad vznikom epidémií častokrát veľmi ťažkých infekčných ochorení,“ uvádza sa v návrhu, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ministerstvo informovalo o zámere vrátiť systém vakcinácie ešte v júni tohto roka. Ministerka Zuzana Zvolenská vtedy uviedla, že problém je nielen v platbách od poisťovní, ale aj v technickom vybavení ambulancií. Situácia podľa ministerky zašla tak ďaleko, že sa odkladalo očkovanie predovšetkým starších detí. Ak novela zákona o úhrade liekov prejde vládou i parlamentom, účinná by mala byť od januára budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy