Ministerstvo financií bude žiadať odvolanie Bubeníkovej

Dôvodom žiadosti o odvolanie sú pochybnosti ministerstva o etickej rovine tejto nominácie.

Ministerstvo financií SR požiada pracovnú skupinu Eurogroup o odvolanie Anny Bubeníkovej z pozície poradcu rady gréckeho privatizačného fondu. „Dôvodom sú pochybnosti o etickej rovine tejto nominácie, čo vyvoláva aj nedôveru vo verejnosti,“ uviedol rezort vo svojom stanovisku. Ministerstvo zároveň upozorní aj na to, že Anna Bubeníková bola z týchto dôvodov odvolaná už bývalou vládou z funkcie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku SR.

Bubeníková pracuje od júla 2011 v Rade expertov, poradnom orgáne pri Gréckom rozvojovom fonde. Na vymenovanie ju navrhol poradný organ EÚ, ktorým je Hospodársky a finančný výbor. „Pani Annu Bubeníkovú za kandidátku na vymenovanie do Rady expertov navrhla vláda SR. Jej vymenovanie nasledovalo po absolvovaní výberového konania,“ povedal ešte minulý týždeň hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik. Súčasné vedenie ministerstva financií tvrdí, že Bubeníkovú do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu nominoval bývalý šéf rezortu financií Ivan Mikloš. Urobil tak prostredníctvom vtedajšieho zástupcu SR v pracovnej skupine Eurogroup Martina Bruncka. Procedúra podľa MF neprebehla na úrovni vlády ani Národnej rady SR.

Účelom Gréckeho rozvojového fondu je privatizácia štátneho majetku, vrátane nehnuteľností, infraštruktúry a štátom vlastnených podnikov. Má za cieľ pritiahnuť zahraničný kapitál a prispieť k obnove gréckej ekonomiky. Fond bol zriadený na obdobie šiestich rokov. Jeho členmi sú experti z ekonomickej, právnej a technickej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy