Lekári stále nemajú podpísané zmluvy s VšZP

Ambulantní lekári hovoria o nátlaku, VšZP to odmieta.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Lekári stále nemajú podpísané zmluvy s VšZP“ rozšírená o ďalšie informácie.

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Takmer 2 600 ambulantných lekárov, ktorých zastupuje Slovenská lekárska komora, Zdravita o. z. a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast, nemá ešte stále uzatvorenú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Informoval o tom v piatok na brífingu prezident SLK Marian Kollár. „Výrazne sme sa nepohli, zmluvy nie sú uzatvorené a podpísané. Pravdepodobne v pondelok pristúpime k režimu, ktorý ešte nemáme vyskúšaný,“ vyhlásil Kollár.

Generálny riaditeľ Zdravity Ladislav Pásztor ubezpečil poistencov VšZP, že im v pondelok ráno lekári v ambulanciách budú poskytovať zdravotnú starostlivosť ako doteraz. Za vyšetrenia krvi však pacienti budú musieť na mieste zaplatiť. Pre takzvaných odkladných pacientov bude tento stav platiť do 6. júla. Po tomto dátume budú platiť aj za samotné lekárske vyšetrenie. Tieto úkony si podľa Kollára následne majú nechať preplatiť u VšZP. Informácie o tom, ako je na takýto stav VšZP pripravená, zatiaľ nemajú. Aby vedeli, čo majú povedať pacientom o preplácaní vystavených účtov, oslovili generálneho riaditeľa VšZP. Ten je momentálna na dovolenke.

Ako Kollár povedal, zatiaľ nemajú informácie o tom, že by zmluvy s VšZP podpisovali lekári individuálne. Uviedol však prípad, kedy v neprítomnosti lekára v ambulancii pracovníci VšZP kontaktovali sestru, aby zmluvu podpísala ona a doručila do poisťovne. Pásztor upozorňuje, že pod nátlakom podpísaná zmluva nie je platná, Kollár navyše pripomína existenciu mandátnej zmluvy. „Mandátna zmluva hovorí jasne: ak lekár nesúhlasí s mandátnou zmluvou, musí dať oznam, že ju vypovedáva. V tejto chvíli nemáme vypovedané mandátne zmluvy, ak boli také prípady, tak to bolo minulý týždeň, ale len pár prípadov,“ dodal Kollár.

VšZP odmieta tvrdenia SLK, Zdravity a AVLDD, že pobočky VšZP vyvíjajú nátlak na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a poskytujú im nepravdivé alebo zavádzajúce informácie. Poisťovňa nechápe snahu týchto profesijných organizácií o eskaláciu napätia v situácii, keď VšZP robí všetko preto, aby zabezpečila plynulé pokračovanie zmluvných vzťahov od 1. júla. VšZP preto v súvislosti s týmito vyjadreniami podáva trestné oznámenie vo veci šírenia poplašnej správy. VšZP trvá na informácii, že lekári priebežne podpisujú dodatky k zmluvám, podľa aktuálnych údajov je už teraz podpísaných viac ako 20 percent dodatkov.

Podpísať poisťovňou navrhnuté zmluvy by podľa splnomocnených zástupcov ambulantných lekárov znamenalo zníženie kvality zdravotnej starostlivosti. „Nemôžeme tomuto tlaku podľahnúť. Verím, že každý občan vidí, že nie my chceme robiť z pacienta rukojemníka,“ skonštatoval Pásztor.

Podľa slov prezidentky AVLDD Kvetoslavy Prcúchovej očakávali, že aspoň v prípade detských pacientov sa s VšZP dohodnú. Ako dodala, medzi pediatrami pre vzniknutú situáciu panuje veľká nervozita. Kollár uviedol, že sa obrátili aj na ministerku zdravotníctva, aby vstúpila do rokovaní medzi VšZP a lekármi. Stretnutie sa má uskutočniť v utorok. Témou bude ako zabezpečiť lekársku starostlivosť.

Záujmové združenia pôsobiace v ambulantnej sfére si podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej uplatnili požiadavky nad rámec dohôd a hospodárskych možností VšZP. Ako informovala na piatkovom tlačovom brífingu, podmienkou pre rozpustenie rezervy vo výške 50 mil. eur je zotrvanie v zmluvnom vzťahu počas celého polroka, na ktorý bolo navýšené percento za poistencov štátu. „V tejto chvíli je rozpustenie rezervy v ambulantnej sfére ohrozené, pretože dodatok k zmluve môžete naozaj uzatvárať len k zmluve,“ vyhlásila ministerka.

Zvolenská tiež odkázala pacientom, aby sa nebáli pondelka, kedy sa končí platnosť starých zmlúv uzatvorených medzi štátnou poisťovňou a poskytovateľmi lekárskej starostlivosti. „Všeobecná zdravotná poisťovňa sa o svojich poistencov riadne postará. Pacienti nemôžu za vzniknutú situáciu a snahou nás všetkých bude, aby na ňu skutočne ani nedoplatili,“ skonštatovala Zvolenská.

Súvisiace články

Aktuálne správy