Podmienky pre finančnú stabilitu sú na Slovensku stále sťažené

Bratislava 20. júna (TASR) – Kvôli zhoršovaniu externého prostredia sú podmienky pre finančnú stabilitu na Slovensku sťažené. Ich zhoršenie nastalo počas 2. štvrťroka 2011, pričom situácia stále pretrváva. "Riziká do budúcnosti pre tento rok a pre rok 2013 sú hlavne v externom prostredí," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Šuster.
Počas 1. polroka 2011 napätie v ekonomike a finančnom systéme Slovenska klesalo. Podľa Šustera však na konci roku 2011 opäť začalo rásť a k upokojeniu došlo až po opatreniach Európskej centrálnej banky (ECB). "Indikátor ale stále ostáva na vyššej úrovni, než je dlhodobý priemer," podotkol Šuster.
Hlavným faktorom, ktorý ohrozuje finančnú stabilitu v slovenskej ekonomike, je v rámci externého prostredia najmä zhoršenie dlhovej krízy ku koncu roka 2011. Na SR však takisto vplýva aj zhoršený výhľad rastu ekonomík krajín eurozóny, ktoré sú pre slovenskú ekonomiku dôležitými partnermi.
Finančný sektor eurozóny ostáva naďalej v relatívne krehkom stave. Napriek určitým nápravám voči predkrízovým stavom ostáva finančná páka bánk na vysokej úrovni. "Čiže banky buď potrebujú posilniť kapitál, čo by bola priaznivá situácia, alebo znižovať aktíva," skonštatoval Šuster.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy