Vláda má na post šéfa SP vlastného kandidáta, bývalého poslanca F. Halmeša

Bratislava 16. júla (TASR) – Napriek spoločnému kandidátovi zamestnávateľov a odborov na uvoľnený post riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP), ktorým je súčasný šéf Prvej doplnkovej dôchodkovej poisťovne Tatry-Sympatia Michal Němec, schválil dnes vládny kabinet svojho vlastného nominanta. Je ním František Halmeš, ktorý za minulej vládnej garnitúry pôsobil ako poslanec Národnej rady SR za SDKÚ.

Hovorca rezortu práce Martin Danko odôvodnil kandidatúru Halmeša, ktorú predložilo ministerstvo, jeho vysokými manažérskymi kvalitami. „Očakávame, že napraví kritický stav, ktorý zostal v SP po jej minulom vedení a pripraví poisťovňu na dôležité zákony dôchodkovej reformy, ktoré by mali nadobudnúť účinnosť už od januára budúceho roku,“ povedal pre TASR Danko. Halmeš, ktorého by mali vládni zástupcovia podporiť vo štvrtkovom tajnom hlasovaní o novom šéfovi SP, pôsobil ako riaditeľ okresného úradu práce, námestník generálneho riaditeľa Služieb zamestnanosti aj ako riaditeľ súkromnej vzdelávacej spoločnosti.

Odborári, ktorí deklarovali podporu Němcovi ako kandidátovi zamestnávateľov sa zatiaľ nevyjadrili, aký postoj zaujmú k vládnemu uchádzačovi. V prípade, že by svoj názor nezmenili, by však Němec prešiel aj bez hlasov zástupcov vlády, keďže na schválenie nového riaditeľa je potrebné, aby sa hlasovania zúčastnili najmenej dve tretiny z celkovo 21-člennej správnej rady a kladne sa musí vyjadriť väčšina z nich. Každá zo skupín sociálnych partnerov má pritom v rade rovnaké zastúpenie, teda 7 členov.

Správna rada SP rozhodla o odvolaní riaditeľa SP Miroslava Knitla začiatkom júla, a to na základe návrhu rezortného ministra Ľudovíta Kaníka. Dôvodom pre toto rozhodnutie bol Knitlov postup pri obstarávaní informačného systému za vyše 167 miliónov Sk, keď zmluvu s dodávateľom systému podpísal bez súhlasu správnej rady. Podľa zástupcov štátu v rade tak Knitl porušil jej záväzné uznesenie z februára tohto roku, podľa ktorého musí radou prejsť každá objednávka na informačné systémy presahujúca objem 10 miliónov Sk a tým aj zákon o SP.

Súvisiace články

Aktuálne správy