Bežný účet bol vlani za 11 mesiacov v prebytku 258 mil. eur

Ťahúňom bežného účtu zostáva tradične obchodná bilancia, ktorá bola po prvých jedenástich mesiacoch minulého roka v prebytku až 2,437 mld. eur.

Bežný účet platobnej bilancie skončil po prvých jedenástich mesiacoch minulého roka podľa spresnených údajov Národnej banky Slovenska v prebytku 258 mil. eur. Ťahúňom bežného účtu bola tradične obchodná bilancia, ktorá bola po jedenástich mesiacoch v prebytku až 2,437 mld. eur. Ostatné zložky zostávajú v mínuse, najvýraznejšie bilancia výnosov. Tá bola ku koncu novembra v schodku 1,501 mld. eur, bilancia služieb vykázala mínus 424,7 mil. eur a bežné transfery boli v deficite 252,6 mil. eur.

Ako ďalej vyplýva zo spresnených údajov Národnej banky Slovenska, kapitálový a finančný účet skončili po jedenástich mesiacoch v prebytku 3,706 mld. eur. Podieľal sa na tom predovšetkým finančný účet s čiastkou 3,043 mld. eur. Prebytok však vykázal aj kapitálový účet na úrovni 662,7 mil. eur. Pri položke chyby a omyly evidovala centrálna banka zápornú bilanciu 3,964 mld. eur. Celková platobná bilancia Slovenska tak bola ku koncu novembra vyrovnaná.

V rámci finančného účtu najvyššie prebytky zaznamenali ostatné investície na úrovni 2,542 mld. eur. Prebytky však vykázali aj priame investície, na úrovni 656,5 mil. eur. Portfóliové investície boli naopak v mínuse 46 mil. eur. Zápornú bilanciu v rámci finančného účtu ku koncu novembra vykázali aj finančné deriváty na úrovni 109,3 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy