Cena unce zlata vzrástla minulý týždeň na päťmesačné maximum

Singapur 27. februára (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 4.40 h SEČ na komoditnej burze v Singapure po 1774,94 USD (1323,40 eura). Voči piatkovej (24. 2.) záverečnej cene v New Yorku zlacnela o 0,3 %.
Minulý týždeň vzrástla spotová cena unce zlata o 3,3 %. Vo štvrtok (23. 2.) dosiahla päťmesačné maximum, keď sa krátky čas predávala po 1787,11 USD. Historický cenový rekord bol vytvorený vlani začiatkom septembra. Unca sa predávala po 1920,10 USD.
Analytici dávajú rast ceny zlata do súvislosti so schválením novej pomoci Grécku v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Je predpoklad, že sa do obehu dostane viac peňazí aj v súvislosti s úsilím eurozóny prekonať dlhovú krízu ďalších svojich členov. Členovia eurozóny na zámer upozornili cez víkend na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 v Mexiku. Tým si chcú zabezpečiť zvýšenú pomoc od zvyšku sveta, ale odvrátenou stránkou úsilia zrejme bude rast inflácie.
Analytik agentúry Reuters Wang Tao predpokladá, že spotová cena zlata môže dnes vzrásť na 1797 USD.
Investori obracajú svoju pozornosť na Európsku centrálnu banku. Očakávajú, že tento týždeň poskytne komerčným bankám asi 500 miliárd eur na tri roky na nízky úrok. Tým sa v Európe vytvorí pre politikov dlhší časový priestor na riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Analytici sa zhoduje, že aj toto opatrenie povedie k rastu spotovej ceny zlata a iných drahých kovov.

Súvisiace články

Aktuálne správy