Grantový program Zelená pre seniorov skvalitní starším ľuďom život

Bratislava 26. februára (TASR) – Zvyšovanie kvality života občanov nad 60 rokov, ich integrácia do spoločnosti, posilňovanie sebarealizácie, sebestačnosti a nezávislosti je zámerom programu Zelená pre seniorov.
Projekty s týmto zámerom môžu mimovládne organizácie, samosprávy obcí a miest, zariadenia pre sociálnu starostlivosť, ale aj knižnice, múzeá, galérie, kultúrno-osvetové centrá, vzdelávacie inštitúcie či školy zasielať do 21. marca na adresu Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava. Môžu byť cielené na organizované skupiny seniorov v penziónoch, domovoch a kluboch dôchodcov. Podporené budú aj aktivity na pomoc ľuďom žijúcim v domácnostiach. Granty sú určené i pre aktívnych seniorov, ktorí hľadajú ďalšie možnosti sebarealizácie, aj pre odkázaných na starostlivosť iných. Šancu získať podporu do 2000 eur majú i vzdelávacie aktivity, ako sú kurzy, semináre, workshopy a diskusie, ktoré seniorom umožnia rozšíriť poznatky v rôznych oblastiach spoločenského života.
"Počet zaslaných projektov na podporu seniorov je z roka na roka vyšší. Teší ma, že štvrtým ročníkom programu sa môžeme pripojiť k celoeurópskej iniciatíve, v rámci ktorej sa naši rodičia a starí rodičia dostávajú opäť do centra pozornosti spoločnosti," zdôvodňuje Andrea Cocherová, správkyňa Nadácie Orange, ktorá na program vyčlenila 80.000 eur.
Na Slovensku žije vyše 900.000 obyvateľov starších ako 60 rokov a ich počet stále rastie. Títo spoluobčania patria medzi skupiny, ktoré sa v ostatných rokoch ocitajú na okraji záujmu spoločnosti. Ako vyplýva z ostatných prieskumov, pre dôchodcov je najdôležitejšie mať pocit, že nie sú opustení a sú pre niekoho užitoční. Ambíciou programu Zelená pre seniorov je prispievať k riešeniu tejto problematiky. Podporené projekty budú zverejnené 30. apríla, treba ich realizovať v období máj – október 2012.
Formuláre a podrobné informácie sú na internetovej stránke www.nadaciaorange.sk v sekcii grantové programy.

Súvisiace články

Aktuálne správy