Primátor Komárna sa snaží zachrániť lodenice

Komárno 24. februára (TASR) – Nezamestnanosť v Komárne sa môže rapídne zvýšiť. Konštatoval to na dnešnej tlačovej besede primátor mesta Anton Marek.
"Nedávno sme sa dozvedeli, že v susednom maďarskom Komárome končí Nokia s výrobou mobilných telefónov a pred niekoľkými dňami prišla informácia o prepúšťaní pracovníkov v Slovenských lodeniciach Komárno, a.s.," pokračoval primátor s tým, že ak tomu dôjde nezamestnanosť v regióne sa zvýši o tri až štyri percentá, čo by znamenalo 23- až 24-percentnú nezamestnanosť v meste a okolí. V Komárome pracuje podľa neho 1500 ľudí z komárňanského regiónu.
"Ešte citlivejšie sa nás týka, že lodenice dali do výhľadu utlmovací proces s možnosťou ukončenia výroby. V súčasnosti pracuje v lodeniciach 289 zamestnancov a k nim treba prirátať ešte 200 až 250 externých pracovníkov," vysvetlil Marek. Dodal, že lodenice majú objednávky, je záujem o ich výrobky, ale spoločnosť výrobu lodí nevie prefinancovať. Obrátili sa na rôzne banky, ale s negatívnym výsledkom, dokonca ani štátna finančná inštitúcia Eximbanka SR, ktorá by mohla poskytnúť finančný úver, nepomohla. "Lodenice plánujú priebežne prepúšťať svojich zamestnancov a výroba lodí sa skončí, preto treba urýchlene konať," konštatoval primátor. Preto sa stretol s obchodným riaditeľom lodeníc Romanom Skalom, ktorý potvrdil, že spoločnosť potrebuje pomoc, ináč situáciu neprežije. "Mesto má oklieštené možnosti, ako primátor som o vážnom sociálnom probléme v Komárne informoval predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu. Rokoval som s Úniou miest Slovenska, poslal som jej podrobnú správu o súčasnej situácii s očakávaním, že vysloví podporné stanovisko a informácie postúpi aj vláde SR, aby pomohla riešiť túto vec," objasnil.
Primátor sa obrátil aj na predsedníčku vlády SR. "Iveta Radičová ma neodbila cez sekretariát, po krátkom čase osobne zavolala, po konzultácii sme jej odoslali všetky súvisiace materiály," priblížil Marek a pripomenul, že ak sa výroba lodí zastaví, vyše storočná fabrika môže zaniknúť. "Dúfam, že vláda zváži všetky možnosti a dôsledky, verím, že ministerstvo financií nám hodí záchranný pás," zdôraznil. Zároveň vyslovil poľutovanie nad tým, že vedenie lodeníc, správna a dozorná rada i vlastníci nechali túto záležitosť padnúť až do súčasného štádia a len oznámili, že dôjde k útlmovému procesu.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy