Rozhodnutie o šetrení v rozpočte sa odkladá

Bratislava 22. februára (TASR) – Návrhy šéfa rezortu financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na šetrenie v štátnej správe pre zníženie príjmov v rozpočte sa na jeho vlastný návrh pravdepodobne prerokujú až o týždeň, na nasledujúcom stretnutí vládnych ministrov. Podľa slov premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) však zostáva otázne aj toto prerokovanie.
"Dohodli sme sa, že vytvoríme priestor, aby mohli rezorty prísť s inými návrhmi," podotkol minister. Vysvetlil však, že šéfovia rezortov nemajú prísť s návrhmi na nové objemy šetrenia, ale iba s prípadnými inými spôsobmi, ako a kde na ministerstvách ukrojiť.
Podľa Radičovej je otázne, či má ešte tento dosluhujúci kabinet o takýchto témach rozhodovať. "Chápem zodpovednosť ministra financií. Oceňujem, že to predkladá do vlády," dodala však premiérka s tým, že o celom rozhodne kabinet na budúcom stretnutí.
Podľa novej daňovej prognózy budú príjmy slovenského štátneho rozpočtu v tomto roku nižšie o 139,682 milióna eur. Rezort financií chce tento výpadok vyriešiť dodatočnými úspornými opatreniami, aby sa deficit verejných financií v tomto roku udržal na plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Po spresnení výšky odvodov do všeobecného rozpočtu do Európskej únie (EÚ) sa bude dať podľa Mikloša na nich ušetriť 12,245 milióna eur. Na výdavkoch spojených s privatizáciou by bolo oproti štátnemu rozpočtu možné ušetriť 12 miliónov eur. Kvôli zastaveniu plánovaných privatizácií totiž nebude potrebné platiť privatizačných poradcov.
"Ďalej ušetríme na výdavkoch spojených so správou štátneho dlhu, najmä tým, že si požičiavame na kratšie obdobia za nižšie úrokové miery," pokračoval Mikloš. Ako dodal, ministerstvo revidovalo plnenie nedaňových príjmov oproti štátnemu rozpočtu, do ktorého by po novom malo prísť o 18 miliónov eur viac. Minister vláde takisto navrhne zviazanie 5 % prevádzkových výdavkov kapitol štátneho rozpočtu, čo by malo priniesť 50 miliónov eur.
Mikloš chce znížiť aj schválené navýšenie niektorých priorít na polovicu. "Čiže navrhneme ušetriť ministerstvu dopravy 5 miliónov eur. Náš návrh je, ale je to na ministrovi, že tieto prostriedky sa dajú ušetriť v plánovaných výdavkoch na leteckú dopravu," podotkol Mikloš. Ministerstvo obrany SR po okresaní navýšenia ušetrí 10 miliónov eur a o rovnakú sumu príde aj Ministerstvo vnútra SR. Rezort kultúry bude musieť usporiť 5 miliónov eur. "Náš návrh je, aby to boli prostriedky, ktoré sú plánované na rekonštrukciu Národnej galérie, a to aj z toho dôvodu, že tohto roku a v tejto výške ich nestihnú minúť," vysvetlil Mikloš.
O 5 z 10 miliónov eur príde tento rok projekt Minerva 2.0 a o 2 milióny eur sa na tento rok znížia prostriedky na sanačné práce a rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. Rezort financií takisto predpokladá, že na audite verejnej správy sa ušetria 3 milióny eur.
Ministerstvo financií predpokladá, že týmito opatreniami celkovo ušetrí 139,145 milióna eur. "Tým by mal byť pokrytý výpadok súvisiaci s novou makroprognózou a z nej vyplývajúcou novou daňovou prognózou," vyhlásil Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy