ECB minulý týždeň prvý raz od augusta nenakúpila žiadne vládne dlhopisy

Frankfurt nad Mohanom 20. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) nenakúpila minulý týždeň žiadne vládne dlhopisy a prvýkrát od augusta 2011 pozastavila svoj kontroverzný program nákupu dlhopisov, ktorý slúžil na zníženie nákladov zadlžených krajín na obsluhu dlhu.

Frankfurt nad Mohanom 20. februára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) nenakúpila minulý týždeň žiadne vládne dlhopisy a prvýkrát od augusta 2011 pozastavila svoj kontroverzný program nákupu dlhopisov, ktorý slúžil na zníženie nákladov zadlžených krajín na obsluhu dlhu. Už v týždni, ktorý tomu minulému predchádzal, sa objem nákupu dlhopisov zo strany ECB znížil iba na 59 miliónov eur.
ECB nakupovala vládne dlhopisy zadlžených krajín na sekundárnom trhu v úsilí stlačiť výnosy dlhopisov na udržateľnú úroveň. Program spustila v máji 2010, aby pomohla Grécku, čo však k veľkým úspechom neviedlo. Neskôr program pozastavila, no v auguste minulého roka ho spustila opäť, keďže dlhová kríza sa zhoršila a do ťažkostí sa dostali Taliansko a Španielsko. To sú príliš veľké ekonomiky na to, aby ich prípadný krach Európa utiahla.
V poslednom období ale banka začala nákupy obmedzovať, keďže v decembri poskytla obrovský objem lacných trojročných úverov na zmiernenie tlakov na finančnom trhu. Úvery v hodnote 489 miliárd eur využilo celkovo 523 bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy