Slovensko predáva dlhopisy za vyše 280 mil. eur

Dopyt v pondelňajšej aukcii štátnych bondov splatných v apríli 2014 bol takmer dvojnásobný ako predaných 283 mil. eur

Slovensku sa aj po znížení ratingu druhou ratingovou agentúrou darí financovať svoj dlh na finančných trhoch. V pondelok štát totiž predal štátne dlhopisy splatné v apríli 2014 za 283 mil. eur. Záujem o slovenské cenné papiere pritom prejavili aj zahraniční investori, ktorým Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala z celkovej sumy bondy za 90 mil. eur. Vyplýva to z údajov zverejnených agentúrou.

Celkový dopyt v pondelňajšej aukcii pôvodne trojročných dlhopisov dosiahol až 563 mil. eur, z čoho zahraniční investori chceli slovenské cenné papiere nakúpiť za 120 mil. eur. Investori pritom požadovali priemerný úrok 2,6224 % p.a., minimálny požadovaný výnos bol 2,4456 % p.a. a maximálny 2,9490 % p.a. ARDAL napokon akceptovala dopyt pri priemernej úrokovej sadzbe 2,5422 % p.a., minimálnom úroku 2,4456 % p.a. a maximálnom 2,5800 %

Slovensko si už v tomto roku požičalo v štyroch aukciách štátnych pokladničných poukážok spolu takmer 1,1 mld. eur. Prostredníctvom predaja štátnych dlhopisov si štát zatiaľ zabezpečil takmer 320 mil. eur a cez syndikovaný predaj benchmarkových bondov si štát v prvej polovici januára požičal na zahraničných trhoch 1 mld. eur. Zároveň však ARDAL vo februári spätne odkúpila štátne bondy za takmer 187 mil. eur.

Slovensko sa tak v tomto roku vrátilo k významnejšiemu využívaniu krátkodobého financovania štátneho dlhu cez štátne pokladničné poukážky. K tejto alternatíve financovania sa ARDAL vrátila po dvoch neúspešných aukciách vplyvom otrasov na finančných trhoch v novembri minulého roka, kedy sa podarilo pri aukcii dlhopisov predať cenné papiere iba za necelých 30 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy