ECB už vymieňa grécke dlhopisy za nové, a to v ich nominálnej hodnote

Brusel 17. februára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) už v tejto chvíli vymieňa grécke vládne dlhopisy za nové, a to v ich nominálnej hodnote, tvrdí nemecký denník Die Welt.
Noviny s odvolaním sa na dobre informované zdroje napísali, že tzv. swapová operácia bude dokončená v pondelok 20. februára. Odhaduje sa, že ECB má vo svojom portfóliu grécke dlhopisy v hodnote zhruba 50 miliárd eur.
ECB kúpila v roku 2010 grécke dlhopisy za výrazne nižšiu cenu v porovnaní s ich nominálnou hodnotou. Banka začala s výkupom dlhopisov na sekundárnych trhoch, aby pomohla Grécku znížiť náklady na obsluhu dlhu. Nakúpila pritom dlhopisy v nominálnej hodnote 50 miliárd eur, zaplatila za ne však len 38 miliárd eur. Banka tak dosiahla zisk, ktorý sa teraz rozdelí medzi členské štáty eurozóny podľa kapitálového kľúča. Špekuluje sa, že krajiny menovej únie by svoj zisk mohli následne využiť ako pomoc pre Grécko. Banka sa totiž obáva, že keby zisk z dlhopisov vyplatila priamo Aténam, mohlo by sa to chápať ako monetarizáciu dlhu, čomu sa chce vyhnúť.
Podľa Die Welt ide o technickú operáciu a ECB tak chce ubezpečiť, že sa nepodieľa na druhom záchrannom balíku, v rámci ktorého má súkromný sektor tiež vymeniť grécke dlhopisy za nové, ale so stratou. Musí totiž pritom odpísať viac ako polovicu z hodnoty gréckeho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy