Nádej na schválenie pomoci Grécku podporila euro

Frankfurt nad Mohanom 17. februára (TASR) - Signály, že dohoda o druhom balíku pomoci pre Grécko je už na spadnutie, podporili aj spoločnú európsku menu.

Frankfurt nad Mohanom 17. februára (TASR) – Signály, že dohoda o druhom balíku pomoci pre Grécko je už na spadnutie, podporili aj spoločnú európsku menu. Jej kurz sa drží nad 1,31 USD/EUR.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,3116 USD. To znamená, že dolár stál 0,7623 eura. Európska centrálna banka vo štvrtok (16.2.) stanovila referenčný kurz na 1,2982 (v stredu: 1,3092) USD/EUR.
Očakáva sa, že ministri financií eurozóny v pondelok (20. 2.) odsúhlasia ďalší záchranný balík pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur, čo by uvoľnilo napätie v eurozóne sužovanej dlhovou krízou. Tieto nádeje podporili spoločnú menu už vo štvrtok. Podľa posledných mediálnych správ sa už neuvažuje o možnosti, že by Atény dostali preklenovací úver a o druhom balíku pomoci by sa rozhodovalo až po aprílových parlamentných voľbách.
Navyše sa špekuluje o tom, že ECB počas víkendu vymení svoje grécke dlhopisy za nové, ktorých sa nedotkne odpis hodnoty. Podľa Commerzbank by si ECB mohla týmto krokom zachovať tvár a vyhnúť sa odpisu gréckeho dlhu. Napriek optimistickým správam je devízová expertka Commerzbank Carolin Hecht skeptická a upozorňuje, že na ceste k udeleniu ďalšej pomoci Aténam je ešte niekoľko prekážok.

Súvisiace články

Aktuálne správy