Europoslanci naznačili, že nedôverujú riešeniam Trojky pre Grécko

Štrasburg/Brusel 15. februára (TASR) – Nadchádzajúci summit EÚ, ktorý sa uskutoční 1. a 2. marca, musí riešiť rast EÚ, uviedli poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnešnej rozprave s Radou a Európskou komisiou (EK) v Štrasburgu. V mene komisie vystúpil jej podpredseda Maroš Šefčovič. Mnoho europoslancov vyjadrilo obavy v súvislosti s poslednou vlnou úsporných opatrení v Grécku, iniciovaných takzvanou Trojkou – Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom.
Komisár Maroš Šefčovič v mene EK upozornil, že rast v EÚ sa zastavil. Osobitnú pozornosť vo svojom prejave venoval nezamestnanosti mládeže a vyhlásil, že experti komisie sa chystajú navštíviť osem krajín, ktoré majú s týmto fenoménom najväčšie ťažkosti, a preskúmať, ako by mohli lepšie využiť európske fondy.
"Komisia je najlepším spojencom Grécka," odpovedal Šefčovič na výzvy viacerých europoslancov, aby spresnil pozíciu EK voči situácii v Grécku. Zdôraznil, že komisia si želá, aby Grécko zostalo súčasťou eurozóny.
"Trojka zhoršuje situáciu v Grécku. A nenecháva žiadny priestor sociálnemu dialógu," upozornil predseda skupiny socialistov (S&D) Hannes Swoboda a dodal, že škrty minimálnej mzdy povedú k väčšej recesii a väčšie chudobe.
Na druhej strane nemecký poslanec za frakciu liberálov (ALDE) Alexander Graf Lambsdorff uviedol, že grécka vláda nasľubovala veľa, ale splnila málo. Grékov vyzval na reformu daňového systému a privatizáciu prístavov a energetiky, pretože podľa neho "grécky štát je jednoducho príliš veľký".
Predseda frakcie Zelených/EFA Daniel Cohn-Bendit odmietol, že by Grécko nebolo aktívne, s odvolaním sa na predchádzajúce vlny úsporných opatrení. Trojku prirovnal k "neoliberálnemu Talibanu" a kritizoval ju za to, že trvala na škrtoch v oblasti dôchodkov namiesto škrtov v obrane, ktoré navrhovala grécka vláda.
"Summity EÚ začínajú byť politickým rituálom," povedal predseda frakcie konzervatívcov (ECR) Martin Callanan, podľa ktorého sa úsporám nedarí získať si dôveru ekonómov a trhov.
Známy euroskeptik a predseda skupiny Európa slobody a demokracie (EFD) Nigel Farage kritickým tónom poukázal na skutočnosť, že Grécko riadi Trojka, a nie demokracia. Podľa jeho slov sa grécke hospodárstvo upísalo k vstupu do "špirály smrti" a vyhlásil, že namiesto toho, aby sa Trojka venovala kľúčovým problémom, ako je nezamestnanosť mládeže, vedie Grécko k revolúcii.
"Grécko by sa malo vrátiť k drachme," konštatoval Farage počas rozpravy o Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy