Odchod Grécka z eurozóny by mal podľa EK devastujúce účinky

Brusel 15. februára (TASR) – Štátny bankrot nevyrieši nijaký zo súčasných gréckych problémov, povedal dnes počas stretnutia s novinármi hovorca komisára EÚ pre menové a finančné záležitosti Amadeu Altafaj. Dodal, že z hľadiska Európskej komisie (EK) by odchod Grécka z eurozóny mal devastujúce účinky na ekonomiku a sociálny sektor tejto krajiny.
„Dôsledky by mali devastujúce účinky na občanov Grécka, najmä na tých najviac zraniteľných občanov. A boli by citeľné nielen v celej eurozóne, ale aj mimo tejto skupiny štátov,“ povedal hovorca EK počas pravidelnej tlačovej besedy s novinármi akreditovanými v Bruseli.
Na opakované otázky novinárov, či Európska komisia pozná scenáre možného odchodu Grécka z menovej únie a či by štátny bankrot Grécka nebol lacnejší variant ako návrhy nastolené predstaviteľmi tzv. Trojky – EK, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) – hovorca komisára Olliho Rehna povedal, že pre komisiu existuje iba jeden platný scenár, a to je absolútna podpora zotrvania Grécka v eurozóne. Podľa jeho slov komisia vyvinie maximálne možné úsilie, aby tento cieľ dodržala.
Komisia podľa neho nepripúšťa riadený bankrot, ktorý by v podstate nič nevyriešil, lebo súčasné hlboké ekonomické problémy by aj naďalej zostali. S pomocou EÚ má Grécko väčšie šance získať dôveru finančných trhov a stať sa opäť konkurencieschopnou krajinou.
„Keď vydávame takéto stanoviská, robíme tak preto, lebo sú založené na solídnych ekonomických analýzach,“ zdôraznil Altafaj svoje predošlé tvrdenie o devastačných účinkoch odchodu Grécka z eurozóny. Priznal zároveň, že komisári videli viacero úvah a odhadov o možnom odchode Grékov z eurozóny, pričom miera ich hodnovernosti je rôznorodá, ale EK sa k týmto úvahám neprikláňa a ani nepracuje na podobných prognózach.

Súvisiace články

Aktuálne správy