Presmerovanie štrukturálnych fondov ohrozí dôveru Európanov

Brusel 14. februára (TASR) – Plán Európskej komisie (EK) presunúť dosiaľ nevyužitých 82 miliárd eur zo štrukturálnych fondov na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí a podporu malých podnikov by mohol ohroziť dôveru v regionálnu politiku, uviedli poslanci EP v rozprave v pondelok večer (13. 2.). Dôvodom je podľa nich skutočnosť, že tieto oblasti sú už zahrnuté v samotných cieľoch regionálnej politiky.
"Rast a zamestnanosť sú zastrešujúcim poslaním kohéznej politiky, ale spôsob, akým komisia predložila svoj návrh, vyvoláva obavy," uviedla predsedníčka výboru EP pre regionálny rozvoj Danuta Hübnerová v rozprave europoslancov s Európskou komisiou (EK).
Návrh EK vytvára podľa poslancov falošný dojem, že politika súdržnosti je na tom zle – takýto obraz kohéznej politiky europoslanci dôrazne odmietli a zdôraznili, že viac ako dve tretiny finančných prostriedkov z oblasti regionálnej politiky boli už vyplatené alebo sú už právne viazané.
Hoci poslanci vyjadrili podporu iniciatívam na zvýšenie využívania finančných prostriedkov, pomoci malým firmám a boja proti nezamestnanosti mládeže, chceli od EK vedieť, ako by svoj spomínaný zámer chcela účinne implementovať, keďže aj eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn priznal, že bude na členských štátoch, aby rozhodli, či chcú svoje programy náležite prispôsobiť.
Poslanci EP tiež zdôraznili, že regióny a ďalšie zúčastnené strany musia byť plne zapojené do celého procesu, pretože si oprávnene nárokovali získanie zostávajúcich finančných prostriedkov, ktoré by teraz podľa plánu komisie mohli byť pridelené na iné projekty.

Súvisiace články

Aktuálne správy